Bezig met laden...

Ongeval - PH-WMW

Details

PH-WMW Call Sign: PH-WMW
Registratie: PH-WMW
Bouwjaar: 2010
Serialnr: 2072
Operator: Helicon BV, Bergen op Zoom
Fabrikant: Robinson Helicopter Company
Model: R44 Raven 1

Datum: zaterdag 21 januari 2012
Tijd (UTC): 14:32u
Locatie: Oosterschelde, nabij Yerseke
Vluchtfase: Vlucht
Oorzaak:

  • Technisch

Slachtoffers

Bemanning (Ongedeerd): 1
Passagiers (Ongedeerd): 2

Omschrijving

Bij een rondvlucht over de Wester- en Oosterschelde met twee passagiers merkte de piloot een afwijkende waarde op de CHT (Cylinder Head Temperature) nadien gevolgd door een waarschuwing voor te laag toerental.

De piloot vloog nog 12 minuten verder en kon nadien een normale landing maken. Hij contacteerde zijn hoofdbureau om het voorval te bespreken en oordeelde na een taxivlucht dat een vlucht over land naar de basis geen probleem zou zijn. De terugvlucht was ook geen probleem.

Nadien werd het incident gemeld en uitgebreid onderzocht. Ook het gebruik van Mogas in plaats van Avgas was voorwerp van het onderzoek.

Bij dit incident waren er geen gewonden noch slachtoffers. Ook de helikopters liep geen schade op. 

Foto copyrights: Erwin van Hessel

Conclusie

De helikopter vloog op autobrandstof, ook wel bekend als Mogas, wat conform het aanvullend typecertificaat (STC) was toegestaan.

Het gedeeltelijk verlies van motorvermogen was het gevolg van een oververhitte motor, die de storing van de CHT-indicator veroorzaakte. De oververhitting werd veroorzaakt door een lekkende rubber slang van het inlaatspruitstuk, waardoor het lucht-brandstofmengsel te schraal werd.

Het opzwellen en nadien lekken van de rubber slang van het inlaatspruitstuk tussen de twee metalen verbindingspijpen van het spruitstuk en de inlaatpijpen van de cilinder werd hoogstwaarschijnlijk veroorzaakt door het langdurig gebruik van Mogas.

Het brandstofmonster dat na het voorval uit het luchtvaartuig werd genomen voldeed aan de Europese norm voor autobrandstof. De brandstof bevatte minder dan 0,5 % ethanol. Volgens het STC is het gebruik van brandstof die ethanol bevat niet toegestaan.

De schade aan de rubber slang was gedurende de voorgeschreven 50-uursinspecties niet ontdekt. Deze slijtage valt niet op wanneer alleen visueel wordt geinspecteerd, aangezien de buitenzijde van de slang verhoudingsgewijs onbeschadigd was en visuele inspectie van de binnenzijde van de slang niet vereist is. 

De retourvlucht zonder correcte CHT-indicatie was in strijd met de voorschriften in het vlieghandboek.

We catalogeren dit ongeval als veroorzaakt door een technisch defect. 

Links

- Ongevallenrapport

Foto's (1)
PH-WMW
Ongeval locatie