Bezig met laden...

Logboek

Is dit VFR? Nee, dit is dodelijk gekkenwerk

Is dit VFR? Nee, dit is dodelijk gekkenwerk

In ons vorig artikel over 'IFR of gekkenwerk' liep de vlucht door de wolken al bij al nog goed af. De piloot overleefde de uiterst gevaarlijke situatie en zal hopelijk tweemaal nadenken vooraleer hij de volgende keer dergelijke risico's neemt.

Intussen kregen we van Bart Scheepers een gelijkaardige 'IFR of gekkenwerk' video maar deze keer liep het wel heel slecht af. Een piloot van een Robinson R44 moest de bruid en haar broer in stijl naar haar huwelijksfeest brengen. In haar prachtige trouwjurk stapte de bruid in de helikopter en de piloot zou er alles aan doen om haar tijdig naar de kerk te brengen.

Ondanks de lage bewolking overtuigde de piloot zichzelf dat er geen vuiltje aan de lucht was; maar eenmaal in de lucht was de bewolking toch heelwat lager dan voorzien. En dan komt de piloot in IMC en in plaats van rechtsomkeer te maken of te landen blijft hij doorgaan want hij weet dat ze dicht bij de bestemming zijn. Hij kan deze dag toch niet verpesten voor de bruid...

Een paar momenten later in de video zien we het onvermijdelijke gebeuren; de helikopter crasht en de vier inzittenden inclusief de bruid en haar broer verliezen het leven.   

Dit is een duidelijk voorbeeld van wat we 'Get-There-Itis' noemen in luchtvaarttermen. Onder druk van de omstandigheden toch kost wat kost de vlucht willen doorzetten hopende dat alles toch goed komt. Wij, helikopterpiloten, zouden NOOIT in een dergelijke situatie mogen komen; we kunnen toch overal landen! Maar toch is dit weer het zoveelste voorbeeld hoe dit toch kan gebeuren. Als je even naar ons ongevallenoverzicht surft zul je zien dat dit ook bij ons gebeurt.

Wij vragen ons af hoe we dit kunnen vermijden; hier een paar hints:

  • Plan je trip en kijk de weersomstandigheden na.  
  • Voorzie in je planning alternatieven; dan kun je makkelijker naar zo'n alternatief overschakelen zonder sociale druk. Je bent geen slechte piloot als je naar je alternatief vliegt!
  • Vooruit denken; denk aan de gevolgen als je in slechte weersomstandigheden moet gaan vliegen, het kan nog verder verslechteren.
  • Beslis vroeg genoeg om naar een alternatief over te schakelen, beter te vroeg als te laat. 
  • Denk altijd aan de gevolgen van 'Get-There-Itis'; je brengt niet alleen jezelf maar ook je medepassagiers in problemen
  • En voor ons als helikopterpiloten; in plaats van koppig met de weersomstandigheden te blijven worstelen, gewoon landen en wachten tot het beter wordt.

Many safe flights! 

Video:
Video afspelen...

1 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *