Bezig met laden...

Logboek

Het Belgische AAIB heeft het ongevalrapport van de OO-FLY gepubliceerd

Het Belgische AAIB heeft het ongevalrapport van de OO-FLY gepubliceerd

De Belgische AAIB (Air Accident Investigation Branch), een onafhankelijke divisie van de FOD Luchtvaart heeft een uitgebreid verslag over het ongeval met de Robinson R44 met callsign OO-FLY gepubliceerd.

Het ongeval gebeurd op 8 Oktober 2017 op het vliegveld van Namen Suarlee (EBNM) bij het opstijgen. De piloot verloor de controle over het toestel en crashte op de apron. Er waren gelukkig geen slachtoffers te betreuren. Het toestel was wel total-loss en het wrak werd later verkocht voor onderdelen. 

Goed om het rapport eens door te lezen. Conclusie's:

  • Eens te meer is het ongeval veroorzaakt door een menselijke fout en was vermijdbaar mits de juiste focus, voorbereiding, checks en planning.
  • Om luchtdopen te organiseren moet de operator van de helikopter(s) beschikken over een AOC. Deze AOC (Air Operator Certificate) verkrijgt men van de Belgische luchtvaartautoriteit (FOD Luchtvaart) als men voldoende beroepsbekwaamheid (training en kwalificatie van piloten en personeel) kan aantonen en ook een geauditeerde organisatie heeft om de veiligheid van de operatie's te garanderen. Dit via een Compliance Monitoring en een SMS, een safety management systeem. De bewuste vlucht / luchtdoop gebeurde niet door een operator met een AOC, waar dit wel degelijk moest.  

We blijven de Benelux helikopterongevallen van nabij volgen omdat we ervan overtuigd zijn dat door de analyse van deze ongevallen er heelwat te leren valt. Als meer dan 85% van de huidige ongevallen met helikopters veroorzaakt worden door menselijke factoren is het belangrijk dat we tijd nemen om deze ervaringen van onze collega's te bestuderen.

1 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *