Bezig met laden...

Logboek

Helihaven Luyckx moet dicht van de Groenen

Helihaven Luyckx moet dicht van de Groenen

Het blijft een treurig verhaal om in onze Lage Landen een helispot of een helihaven vergund te krijgen. Maar nu gaan we zelfs nog verder...

De helihaven van de NV Luyckx in de Abdijlaan in Brecht is reeds 12 jaar vergund. Zoals je op de foto hiernaast ziet is deze helihaven helemaal geen aanslag op de natuur. En toch diende het actiecomite Red de Voorkempen klacht in tegen deze helispot op basis van de nefaste invloed op de Brechtse Heide. In hun argumentatie lees je dat de helihaven het leefmilieu en de natuur zal aantasten...alleen is het de afgelopen 12 jaar bewezen dat dit niet het geval is.  

Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) moest nu toch een vergunning weigeren, omdat deze helihaven in een landschappelijk waardevol agrarisch gebied ligt. Groen politicus Paul Staes, voorzitter van het Actiecomité Red de Voorkempen kan dit fantastisch resultaat op zijn palmares schrijven nadat hij zelfs tot bij de Raad van State ging om de helispot te verbieden. 

Zaakvoerder Jos Luyckx vertelde in de Gazet van Antwerpen. “Sommige klanten verkiezen om onze site te bezoeken per helikopter. Al twaalf jaar is onze helihaven in gebruik, met officiële toelating van de FOD Luchtvaart. Het gaat om een cirkelvormige landingsplaats, aangelegd in klinkers. We hebben ook een windzak staan en de helikopter kan hier tanken. We doen als bedrijf wel degelijk aan actief bosbeheer en groenbeleid op onze site. Deze helihaven had geen enkele negatieve invloed op de natuur. Het is spijtig, maar gelukkig hangt de toekomst van ons bedrijf niet af van deze helihaven.”

Het uitzicht van een luchthaven heeft de landingsplaats alleszins niet. De helispot in een weide is vanop de grond zelfs nauwelijks zichtbaar, want hij is flink overgroeid. Volgens Luyckx wordt de helihaven gemiddeld twee keer per maand gebruikt. Maar zelfs dat vindt voorzitter Paul Staes van Red de Voorkempen te veel. Drie jaar geleden gingen de milieuactivisten in beroep bij minister Schauvliege tegen een door de provincie uitgereikte milieuvergunning voor de helihaven. Overigens was de mileuvergunning reeds zeer beperkt en mochten slechts 60 vluchten per jaar of eentje per week worden uitgevoerd.

Maar Schauvliege had terecht geen oren naar de klachten dat de helispot de natuur zou aantasten. Red de Voorkempen trok vervolgens naar de Raad van State en kon deze overtuigen van hun grote gelijk. Daarop moest Schauvliege een nieuwe beslissing nemen en die draaide nu uit op een weigering. 

Met dergelijke onverdraagzaamheid weten de Groenen zich in de kijker te werken. Als men denkt op een dergelijke wijze de Voorkempen te redden hebben ze het verkeerd voor. Maar zonder problemen zullen ze nog een aantal windmolens neerpoten op waardevolle gronden....

Overigens maakt het MB van 2013 duidelijk dat Mr Luyckx voor occasioneel gebruik van zijn helispot geen vergunning nodig heeft. Als je de verduidelijkingen leest van Vlaams Milieuambtenaar Lieven Goubert, mag occasioneel gebruik, gedefinieerd als maximum 48 vliegbewegingen per jaar, plaatsvinden op de helispot zonder dat je een vergunning nodig hebt.

1 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *