Bezig met laden...

Logboek

ALERT Update: Nederlandse Apaches nog steeds aan de grond

ALERT Update: Nederlandse Apaches nog steeds aan de grond

Alle Apache gevechtshelikopters van de luchtmacht staan nog altijd aan de grond.

Het is procedure dat bij belangrijke problemen alle gelijkaardige toestellen aan de grond worden gehouden (in het jargon: grounding) tot er een beter inzicht is over de oorzaak van het probleem. Eenzelfde procedure houdt momenteel ook de Boeing 737 Max aan de grond. Ook de Apaches AH-64 van de Nederlandse defensie werden door Boeing gebouwd. 

Ook de fabrikant wordt bij dergelijke gevallen gecontacteerd en deze onderzoekt dat of een grounding nodig is van alle helikopters van het type. Boeing heeft nog niet publiek gereageerd op de Nederlandse beslissing.

Het ministerie van Defensie bevestigde woensdag reeds in een kort persbericht dat er een probleem was ontdekt aan de staartrotor van een Apache gevechtshelikopter:

De Apache-gevechtshelikopters van de luchtmacht worden uit voorzorg aan de grond gehouden. Alle vliegprogramma's zijn voorlopig opgeschort, omdat tijdens onderhoudswerkzaamheden een probleem aan de staartrotor is ontdekt. Dat meldt het Defensie Helikopter Commando (DHC). Wat exact het probleem is en welke gevolgen dit heeft, wordt momenteel onderzocht. Het stilleggen van vliegprogramma's is een gebruikelijke maatregel bij dit soort constateringen.

Nederland kocht in het totaal 30 Apaches bij Boeing. Daarvan bleven er 8 stuks in de US voor training van de Nederlandse piloten en staan de overige 20 helikopters op de basis Gilze-Rijen (Breda). Twee Apaches gingen verloren, een bij een missie in Mali en een in Afghanistan.

Update 8 Juni 2019

Het is niet de eerste keer dat Apaches aan de grond worden gehouden voor problemen met de staartrotor.

  • November 8, 1999: Het Amerikaans leger stopte alle missies van de 742 Apaches die een specifiek lager in de staartrotor hadden ingebouwd. Het lager moest eerst worden vervangen. Een onderzoek van een crash met een Apaches in Alabama had uitgewezen dat dit lager aan de oorzaak lag van de crash.
  • December 15, 2000: Het Amerikaans leger stopt alle operaties met de Apaches omdat er een probleem is met een sleutelcomponent van de staartrotor: de swashplate assembly. 
  • Juni 2001: De staartrotor van alle Apache helikopters moeten een inspectie krijgen naar aanleiding van een incident met een Apache van het Israelische leger waarbij de staartrotor los kwam van de Apache.
  • Juli 2017: Grounding na cracks in de staartrotorbladen (Israel)
  • Augustus 2017: Grounding van de Israelische Apaches naar aanleiding van een fatale crash; hier was de besturing van de staartrotor in onderzoek.

Meestal worden deze "groundings" na onderzoek en eventuele vervanging van alle gelijkaardige componenten terug vrijgegeven. Dit kan een paar dagen maar ook verschillende weken duren.

 

Foto coprights: Ministerie van Defensie

Video: 4 dingen die je niet wist over de Apaches

Video:
Video afspelen...

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *