Bezig met laden...

Logboek

Provincie West Vlaanderen blijft Heli MUG financieren

Provincie West Vlaanderen blijft Heli MUG financieren

Ieder jaar heeft het IDMH (of het Instituut voor Dringende Medische Hulpverlening), de vzw achter de West-Vlaamse MUG, problemen om haar budget rond te krijgen. Zowat iedereen begrijpt de noodzaak van een MUG helikopter in Vlaanderen maar als het komt om deze correct te financieren beginnen de problemen. We hebben in deze rubriek reeds een aantal keren geschreven over deze problematiek maar veel verder zijn Dokter Muller en zijn team intussen niet geraakt.

Dat het programma "Helden van hier: In de Lucht" de inzet van West-Vlaamse MUG nog beter heeft bekendgemaakt heeft alsnog geen federale of regionale regering ertoe aangezet om hieraan wat te doen.

Ook voor dit en volgend jaar moet nog hard gewerkt worden om de financiering van deze levensreddende medische helikopterdienst rond te krijgen. De voorbije dagen verschenen er in de pers berichten over de mogelijke stopzetting van de provinciale subsidies. Blijkbaar zou West Vlaanderen de helikopter niet meer mogen ondersteunen omdat dit een federale materie zou zijn. 

Na wat discussie is intussen klare wijn geschonken en bevestigde de Provincie West-Vlaanderen dat het zijn engagementen wel verder zal respecteren en jaarlijks 110.000 euro subsidie zal uittrekken voor de werking van de MUG helikopter; opluchting alom...

Deze financiering, is naast de financiering door meerdere West- en Oost-Vlaamse gemeenten alsook kleine en grote privésponsors zoals Artes, meer dan noodzakelijk. Ook het Algemeen Ziekenhuis St. Jan Brugge, levert een grote bijdrage: de medische crew, het medisch materiaal, de infrastructuur en de administratie zijn de jarenlange ondersteuning die de MUG-helikopter mogelijk maken.

Het laatst gepubliceerde jaarverslag van de IDMH (over het jaar 2015) toont op pagina 16 en 17 een overzicht van welke steden en gemeenten een bijdrage leveren aan de werkingskosten van de MUG-helikopter; een treurig verhaal waar sommige gemeenten besparingen als een reden aangeven om geen bijdrage te leveren van een paar honderd of duizend euro. De Provincie Oost-Vlaanderen weigert ook voor 2017 enige subsidie aan de MUG-heli, ook al zijn een een groot aantal interventie's op Oost-Vlaams grondgebied. Oost-Vlaanderen heeft blijkbaar andere prioriteiten met zijn belastinggelden; of lezen we verkeerd.   

Een dikke pluim voor de initiatiefnemers en hun medewerkers die reeds tientallen jaren vechten voor deze waardevolle en levensreddende dienst.  Keep Up The Good Work!! ...en vergeet morgen niet naar de tweede aflevering te kijken van "Helden van hier: In de Lucht" met de Westvlaamse MUG helikopter in de hoofdrol.

1 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *