Bezig met laden...

Logboek

In Noorwegen doen drones inspecties van hoogspanningslijnen

In Noorwegen doen drones inspecties van hoogspanningslijnen

Zijn drones nu disruptive innovations?

Vandaag de dag vliegen er dagelijks helikopters met waarnemers boven onze hoogspanningslijnen in de Benelux. De piloten en waarnemers doen hun uiterste best om alle situaties en onregelmatigheden rond de hoogspanningslijnen te fotograferen en vermijden daardoor ongevallen met hoogspanningslijnen. Eenmaal terug aan de grond worden deze waarnemingen vastgelegd in verslagen, worden alle foto's gestockeerd en worden de nodige actie's ondernomen om fouten en onregelmatigheden te corrigeren.  

In Noorwegen zetten ze nu drones in om de waarnemingen te doen. Samen met intelligente software word zodoende 80% van de opdracht uitgevoerd zonder tussenkomst van helikopters, piloten en waarnemers. Van een echte disruptive innovation gesproken.  

De Noorse drone operating company, Funtek, gebruikt naast haar eigen drones speciale software ontwikkeld door het Deense Scopito, om de analyse van de vele data snel en goedkoop te verwerken.

Torstein Funderud, mede-eigenaar en stichter van Funtek, lag reeds tien jaar geleden aan de basis van deze technologie om inspecties sneller, goedkoper en veiliger te laten verlopen. Hij is ervan overtuigd dat de technologie thans kan worden toegepast voor industriele inspecties. Hij contacteerde de lokale elektriciteit distributeur Skånevik Ølen Kraftlag en stelde voor om hun hoogspanningslijnen te inspecteren. 

Skånevik Ølen Kraftlag’s grid manager Jan Erik Fedje is positief over de testen en stelde dat de prijs en de flexibiliteit van de drones een voordeel zijn tegenover de conventionele inspecties met helikopters. Vooral bij hevige wind als de helikopters aan de grond blijven kunnen drones toch de lucht in.

De combinatie met de Scopito, is voor Funtek stichter, Torstein Funderud, de optimale en complete oplossing. De opgeslagen informatie en foto's worden door Scopito verwerkt en in de systemen van de electriciteitsdistributeur verwerkt. Zo heeft het systeem alle mogelijke informatie en details voor iedere mast in het hoogspannings netwerk.

Als dergelijke systemen in Noorwegen kunnen worden ingezet met goed resultaat zal het niet lang duren vooraleer de uitbaters van de hoogspanningslijnen in de Benelux zullen nadenken hoe zij goedkoper en sneller hun netwerk op een correcte manier kunnen inspecteren. Blijkbaar zijn drones met verwerkingssoftware een antwoord op deze vraag.

Video:
Video afspelen...

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *