Bezig met laden...

Logboek

Nostalgie in de Benelux: Seaking en Alouette III

Nostalgie in de Benelux: Seaking en Alouette III

Belgie

In Belgie is het afscheid van de Seaking helikopters is nu wel erg dichtbij. Even een overzicht:

  • Afgelopen vrijdag 15 februari 2019 maakte de RS-04 zijn laatste vlucht in dienst van de Belgische luchtcomponent
  • De RS-02 heeft op 13 januari 2019 reeds zijn laatste vlucht gemaakt. 
  • Alleen de RS-05 mag nog even vliegen maar ook zijn laatste vlucht is vastgelegd: op 21 maart 2019 zal ook de allerlaatste Belgische Seaking definitief uit dienst genomen worden door de Belgische luchtcomponent.  

De RS-01 en RS-03 werden reeds respectievelijk in 2008 en in 2013 uit dienst genomen.

Er is in Belgie nog geen beslissing bekend over het lot van de Seakings RS-02, RS-03, RS-04 en RS-05 na hun actieve dienst. De RS-01 werd sinds 2008 opgenomen in de verzameling van het Legermuseum in het Jubelpark in Brussel.

Er is een voorstel om een Seaking tentoon te stellen in Koksijde, om de nauwe band te vereeuwigen tussen Koksijde en de helikopterreddingsdienst waarvan de Seaking het uithangbord was.  

Nederland

Nederland heeft zijn Alouette III's op 15 december 2015 uitgewuifd en definitief uit militaire dienst genomen. Sindsdien werden de toestellen op Gilze-Rijen zorgvuldig bewaard. Maar nu werd bekend wat de toekomst zal brengen voor enkele van deze toestellen:

Gelukkig zullen we aan onze kinderen en kleinkinderen nog kunnen vertellen over de vele operaties van de Alouette's en de Seakings!

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *