Bezig met laden...

Logboek

Belgische Defensie gaat in 2018 met NH-90 deelnemen aan operatie Minusma in Mali

Belgische Defensie gaat in 2018 met NH-90 deelnemen aan operatie Minusma in Mali

Op de Belgische Ministerraad van 10 November werd beslist in lijn met de Belgische kandidatuur voor een niet permanente zetel in de VN Veiligheidsraad (2019) om de Belgische deelname aan de VN operatie MINUSMA (Mission Multidimensionnelle Intégrée des Nations Unies pour la Stabilisation au Mali) aanzienlijk te versterken.

Een Belgische opperofficier bekleedt de functie van Force Commander binnen het hoofdkwartier, hierbij ondersteund door een ploeg van een 20-tal militairen. Verder zal Defensie vertegenwoordigd zijn:

  • met een 5-tal militairen in het inlichtingencentrum van MINUSMA te Bamako;
  • met een 12-tal specialisten (analisten en veldwerkers) in de schoot van de Duitse “Inlichtingen-, Bewakings- en Verkenningseenheid (ISR)” te Gao;
  • vanaf juli 2018 met een 40-tal militairen, deel uitmakend van een peloton ISR binnen dezelfde Duitse eenheid;
  • met 1 C130 en een 65-tal militairen vanop een basis in Bamako, initieel voor 6 maanden vanaf mei 2018 en eventueel verlengbaar tot 1 jaar binnen een samenwerkingsverband met Portugal, Denemarken, Noorwegen en Zweden.

Wij berichtten op 9 Mei 2017 reeds over de plannen om ook NH-90's naar Mali te sturen. Het persbericht van de Minister van Defensie stelt nu: "Onder voorbehoud van een veiligheidsanalyse, versterken we onze vertegenwoordiging met 2 Cayman-helikopters (NH90) en een 50-tal militairen in steun van een Duitse helikoptereenheid te Gao, beschikkend over een medische evacuatie- en transportcapaciteit en dit voor maximaal zeven maanden."

Nederland heeft tot eind vorig jaar helikoptersteun gegeven aan Minusma in Mali. Het kwam daarbij tot een crash met een Apache AH-64 (waarbij de twee piloten omkwamen) en bij de repatriering van de helikopters moesten alle gebruikte toestellen een volledige nazicht ondergaan omwille van de nefaste invloed van de zanderige omgeving op diverse componenten van de helikopters. 

Ook de Duitse inzet van helikopters in Mali was niet vlekkeloos; de Duitsers verloren in Augustus van dit jaar een Tiger aanvalshelikopter en de twee piloten. Meer recent berichtten we nog dat de inzet van de Duitse NH-90 werd beperkt naar aanleiding van problemen met het woestijnzand. Het 'zandstraaleffect' zou problemen geven vooral in de turbinemotoren en de NH-90 toestellen zijn niet uitgerust met speciale inlet-barriers om dit effect tegen te gaan.  

Voor zover wij weten hebben ook de Belgische NH-90's geen speciale beveiliging tegen het aanzuigen van het Malinese woestijnzand in hun turbines.

Video:
Video afspelen...

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *