Bezig met laden...

Logboek

Toekomst van de legerhelikopter

Toekomst van de legerhelikopter

De toekomst van de helikopter is altijd een leuk onderwerp om een artikel aan te wijden. Het aantal futuristische oplossingen voor de toekomstige helikopters is al lang niet meer te tellen. Maar als het Amerikaanse Leger opdracht heeft om zo'n toestel te gaan ontwikkelen wordt het maar eerst menens; want staan daar vele miljoenen dollar tegenover.

Vorige week publiceerde Sikorsky - Boeing een update op zijn antwoord op het Future Vertical Lift project. Het is een scalable design gebaseerd op de X2 Technology™ van Sikorsky. Ontworpen voor de lange afstand, hoge snelheid, grote hover capaciteit en extreme wendbaarheid, is de tandem Sikorsky - Boeing ervan overtuigd dat zijn oplossing de helikopter vloot van de toekomst zal worden voor het Amerikaans leger.

De codenaam is SB1 Defiant voor een nieuwe multi-role helikopter of rotorcraft alias chopper zoals de Amerikanen het zo graag noemen.

Het ontwerp van de Defiant heeft een bijzondere aandrijving met een dubbele hoofdrotor en een stuwrotor, een systeem dat goed werkte Sikorsky’s proefmodel, de X2. Lees hier ons artikel uit 2011 over de capaciteiten van de X2.

In wat verschilt dit ontwerp nu van de huidige helikopters? Wel, de Defiant wordt sneller, stiller, beter manoeuvreerbaar, kan meer soldaten vervoeren en zal verder kunnen vliegen dan zijn huidige soortgenoten. De topsnelheid van de Defiant zal boven de 250 knopen uitkomen; tweemaal de snelheid van onze Robinson R44 helikopters.... 

Die hogere snelheid is mogelijk dankzij de naar achteren gerichte staartpropeller die het toestel extra stuwkracht geeft. Daar is plaats voor dankzij de dubbele hoofdrotor bovenop de romp. Die geeft het toestel veel lift maar ook maakt hij de dwarsgeplaatste staartrotor overbodig. Dit jaar nog zou er een testversie moeten vliegen om de militaire autoriteiten van het Sikorsky-Boeing ontwerp te overtuigen. En zoals altijd is een belangrijke militaire investering nodig om de technologie om te zetten in een bruikbaar toestel.

Een gevechtsversie van de Defiant zou de AH-64 Apache kunnen vervangen terwijl een transportversie de UH-60 Blackhawk kan vervangen. Deze werkpaarden van de militairen hebben meer dan hun pluimen verdient maar zijn stilaan aan het einde van hun 'upgradability'. Om de snufjes van 2020 en later in te bouwen heb je andere toestellen nodig en daarvoor spendeert het Amerikaanse Leger nu miljoenen dollar is het FLV programma.

Wordt ongetwijfeld vervolgd; wel even aan toevoegen dat het FVL reeds in 2009 gestart is...

Video:
Video afspelen...

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *