Bezig met laden...

Logboek

Wat nu met de toekomst van de basis Koksijde? en met de SAR?

Wat nu met de toekomst van de basis Koksijde? en met de SAR?

Er is de laatste maanden achter de schermen een discussie aan de gang over de toekomst van de Belgische SAR (Search en Rescue) in het algemeen en in Koksijde meer specifiek. De SAR dienst van Defensie staat in voor het opsporen en redden van mensen in nood in en rond de zee. Een paar weken geleden lekte deze discussie uit en we krijgen nu een publiek debat.

Wat speelt er nu?

 • Moet Defensie zelf een SAR dienst uitbaten? Of is dat een activiteit die meer thuishoort bij een private reddingsdienst? NHV heeft in het verleden al dikwijls te kennen gegeven dat ze wel geinteresseerd is in dergelijke activiteit. In Nederland worden de SAR activiteiten als een deel van de Kustwacht uitgevoerd door het Belgische NHV; dit sinds een paar jaar geleden de Nederlandse Defensie deze taken afstootte.
 • Moet de ganse basis Koksijde, met Meteo, ATC, bewaking, technici, onderhoud, commando, opleiding etc worden opengehouden voor deze SAR taken. Er zijn meer dan 200 personen werkzaam op de basis Koksijde.
 • De luchtmachtbasis van Koksijde heeft een schitterende ligging aan de kust en velen hebben reeds een idee in het achterhoofd hoe ze deze gronden op een "meer economische manier" zouden kunnen inzetten.
 • Kan de luchthaven van Oostende de nieuwe basis zijn voor de Belgische SAR? Klein detail, NHV, die in Nederland de SAR diensten verzorgd, heeft zijn hoofdkwartier op de luchthaven van Oostende.

Wat weten we nu al?

 • Er zijn gesprekken aan de gang met de luchthaven van Oostende. Dat heeft minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) aangekondigd in Koksijde. Defensie is volop bezig met een efficiëntieoefening en daarbij werd ook de luchtmachtbasis van Koksijde in vraag gesteld.
 • Het terrein van ruim 300 hectare is te groot geworden, louter voor de S&R-opdrachten.
 • Tegelijkertijd stonden ook lokale overheden te springen om een deel in te palmen en werkte de provincie West-Vlaanderen hard aan een Ruimtelijk Uitvoeringsplan (RUP). De lokale overheden vroegen dan ook "duidelijkheid" en die kregen ze. Niets voor niets is de burgervader van Koksijde een vastgoedspecialist. 
 • Er zijn twee opties. Ofwel blijft het departement S&R in Koksijde maar zullen ze werken vanuit een veel kleinere basis ofwel verhuist het departement naar Oostende. "Maar één ding is zeker: S&R blijft aan de zee", aldus Vandeput. Dat betekent dus dat de Seaking, nog tot eind 2018, en de NH90, operationeel blijft vanuit een basis aan de kust. "We willen het zelf blijven doen. We gaan S&R niet uitbesteden. We zijn zeer fier deze rol te kunnen vervullen en willen dit ook in de toekomst blijven doen. We moeten ons wel de vraag stellen: hoeveel ondersteunende diensten hebben we nog nodig? Nu doen we alles zelf, van meteo tot brandweer. In dat opzicht is samenwerken een pak efficiënter", aldus minister Vandeput. Op die manier loopt Oostende in het zichtveld van Defensie. Alle diensten, zoals luchtverkeersleiding en ondersteuning, zijn reeds aanwezig op de luchthaven daar.

Wat als?

 • Koksijde dicht gaat en naar Oostende verhuist. Een verhuis zou wel meerdere jaren in beslag nemen, al zijn de gesprekken met de luchthaven en de sociale partners al aan de gang.
 • Als er een verhuis komt naar Oostende, dan zal de militaire aanwezigheid in Koksijde nagenoeg onbestaand worden. Door deze mededeling kan Koksijde starten met de nodige procedures voor de herbestemming van de terreinen. Een groot deel van de basis zal overgedragen worden aan de gemeente. Er zijn al plannen voor recreatie, woonentiteiten, de verhuis van stedelijke diensten en industrie.
 • Als Koksijde dicht gaat en naar Oostende verhuist, zal de SAR basis op Oostende een veel kleinere vorm aannemen dan in Koksijde. De luchthaven is verre van optimaal gebruikt en heeft capaciteit te over om Defensie te verwelkomen. Het heeft reeds een ATC, brandweer, onderhoudspersoneel, bewaking, infrastructuur, parking en alles wat nodig is om een luchthaven uit te baten. Misschien zijn er een paar loodsen nodig voor de 4 NH-90 helikopters (nadat de Seakings afgezwaaid zijn) maar ook daarvoor is ruimschoots plaats op EBOS. Duidelijk is dat Defensie in zo'n scenario zijn personeel ter plaatse drastisch kan verminderen door gebruik te maken van de bestaande luchthaveninfrastructuur en diensten.

Conclusie:

 • Dat de basis Koksijde dicht gaat is een voor de hand liggende zaak. Spijtig voor de vliegerij maar uit militair en economisch standpunt zijn er weinig argumenten om Koksijde als luchtmachtbasis te behouden.  
 • Een verhuis naar Oostende is het meest realistische scenario en we zien dan ook Defensie in die zin evolueren.
 • Het outsourcen van de SAR operatie naar een privé partner(s) is geen scenario voor de korte termijn. De aankoop van de NH-90 om de SAR functie uit te voeren was geen schot in de roos. De kostprijs per uur van de NH-90 is buiten proportie en een privé partner zou dit voor een fractie van de prijs kunnen doen. Maar de toestellen zijn er nu en Defensie zal de komende 20 jaar deze activiteit verder uitvoeren, dit is althans onze mening.  

Rest nu nog de vraag...wanneer? Wij blijven dit volgen!

Video:
Video afspelen...

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *