Bezig met laden...

Logboek

SAR Koksijde rukte in 2017 meer dan 100 keer uit

SAR Koksijde rukte in 2017 meer dan 100 keer uit

In het begin van ieder jaar krijgen we heelwat jaaroverzichten en dit jaar is niet anders! Als eerste in het rijtje komen onze vrienden van de 40e Smaldeel uit Koksijde aan de beurt. 

De basis Koksijde kwam dit jaar ook in het nieuws naar aanleiding van de mogelijke beslissingen rond de toekomst van de basis en zijn bemanning. 

Maar intussen bleven de 350 personeelsleden actief om alle taken van het 40e perfect uit te voeren. De basis op een paar kilometer van de Franse grens is vandaag de thuishaven voor 4 helikopters van het type NH-90, 3 helikopters van het type Alouette III en nog drie actieve Westland Seakings.

Voor de SAR (Search & Rescue) teams was 2017 weer een jaar in het teken van de overgang naar de NH-90 en de verder uitfasering van de Seaking. Er werden in het totaal 104 scrambles gevlogen. Dit is een vrij normaal aantal, in 2012 werden 113 scrambles gevlogen en in 2013 vlogen de SAR crews 96 reddingsactie's.

Van die 104 scrambles werden er 69 gevlogen door de NH-90 helikopters en de overige 35 werden gevlogen door de ouwe getrouwe Seakings. Als alle trainingen goed verlopen op de NH-90 zullen in 2018 de Seakings definitief op pensioen kunnen vertrekken.

Goed nieuws kwam in 2017 van de Minister van Defensie, Vandeput, die stelde dat naast de puur militaire taken op de basis Koksijde, de SAR een opdracht is die bij het 40e Smaldeel blijft. Daarmee werden de speculatie's de kop ingedrukt dat deze opdracht aan een private partner zou worden toegewezen.

Foto copyright: www.mil.be

Video:
Video afspelen...

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *