Bezig met laden...

Logboek

Robinson wil verwijderd worden van de Nieuw Zeelandse 'security watchlist'

Robinson wil verwijderd worden van de Nieuw Zeelandse 'security watchlist'

Robinson Helicopters doet verwoede pogingen om de moeilijke situatie waarin het verzeilt geraakt is in Nieuw Zeeland op te lossen. Op 27 Oktober 2016 werden de Robinson Helicopters door de Nieuw Zeelandse TAIC (Transport Accident Investigation Commission) op een 'watch list' geplaatst van toestellen waarbij de commissie veiligheidsrisico's ziet. 

Op basis van deze beslissing van de TAIC verboden een aantal gouvernementele organisaties aan hun personeel om nog langer met deze helikopters mee te vliegen. Dit was een streep door de rekening van Robinson vooral omdat Nieuw Zeeland een goede afzetmarkt is voor de Amerikaanse helikopterbouwer. 

Even de feiten: sinds 2000 waren Robinson helikopters betrokken in 143 ongevallen waarvan 21 met dodelijke afloop. Deze 21 ongevallen maken 48% uit van alle helikopterongevallen in de periode 2000-2017, daar waar de Robinson helikopters 35% uitmaken van de helikoptervloot van Nieuw Zeeland. Anderzijds stelt Robinson dat de aard en de frequentie van de ongevallen enkel en alleen in Nieuw Zeeland zo hoog ligt; het kon bewijzen dat in haar wereldwijde vloot de ongevalsfrequentie beduidend lager ligt.

Na een eigen analyse stelde Robinson dat de oorzaak van de ongevallen niets van doen heeft met het toestel maar voornamelijk met fouten van piloten, een gebrekkige training en discipline.  

Robinson stuurde zijn veiligheidsdirecteur, Bob Muse, naar Nieuw Zeeland om met objectieve informatie de TAIC te gaan overtuigen dat de Robinson helikopters van de 'watchlist' moeten verwijderd worden en welke maatregelen er moeten genomen worden om het aantal ongevallen te verminderen. Eind 2016 stuurde Robinson al een speciale veiligheidsnota uit om te waarschuwen voor problemen rond Low G manoeuvres. 

Bob Muse had intussen zijn besprekingen met de TAIC waar hij de vaststellingen en de argumentatie van Robinson kon bespreken en hoopt nu dat de Robinson helikopters uit de TAIC lijst worden verwijderd en men start met de acties om het probleem ten gronde aan te pakken. Hij maakte eens te meer duidelijk dat mast bumping door Low G situaties niets te maken hebben met de helikopter maar alles met de besturing door de piloot. Nieuw Zeeland is gebruikt de Robinson helikopters ook vrij veel voor het sproeien van gewassen, opdrijven van vee en de jacht; dit zijn gevaarlijke maneuvers die vrij veel risico's inhouden.

De TAIC heeft nog geen commentaar gegeven op de besprekingen met Robinson.

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *