Bezig met laden...

Logboek

January 1966: Eerste vlucht van de Bell JetRanger

January 1966: Eerste vlucht van de Bell JetRanger

10 Januari 1966 zal voor altijd een historische mijlpaal blijven in de helikoptergeschiedenis.

Het was namelijk de dag van de maidenvlucht van de iconische Bell Model 206A JetRanger met serienummer 1, de N8560F. Deze vlucht gebeurde op de terreinen van de Bell Helicopter Company in het Amerikaanse Hurst in de staat Texas.

De Bell 206 JetRanger bleef zowat 45 jaar in productie en de laatste Bell 206B-3 met serienummer 4.690 rolde uit de fabriek in December 2010. De Bell 206 Longranger is nog steeds in productie.   

De eerste productieseries van de Bell 206 JetRanger werden geassembleerd in de Bell fabriek van Fort Worth. De cabine sectie en onderdelen werden toegeleverd door Beechcraft en  Agusta. De olie drukmeting en de temperatuurmeter voor de motor en de transmissie, alsmede de brandstofindicator werden geleverd door Cessna.

Niets liet vermoeden dat de Bell 206 JetRanger zo succesvol zou worden. De JetRanger was een 5-zits monoturbine helikopter gebaseerd op de OH-4, de gemiste kandidatuur van Bell voor het U.S. Army’s Light Observation Helicopter (LOH) programma. 

Bell vertrouwde het herontwerp van de Bell OH-4A uit 1961 toe aan bekende Amerikaanse designer Charles Wilfred Butler en zijn medewerkers. Zij re-stylden het toestel compleet op basis van een auto-ontwerp en creeerden tegen 1965 een van de meest succesvolle en mooiste helikopters ter wereld. Van de Bell JetRanger werden zowat 8.450 helikopters verkocht, de verkoopprijs varieerde tussen $900.000 en $1.400.000. 

Nu, 53 jaar later vliegt de Bell 206 JetRanger nog steeds in grote getale overal ter wereld. Als je een kijken neemt op helikopter-verkoopssites zul je nog steeds verbaasd staan over de waarde van deze, intussen bejaarde, maar zeer fitte helikopters.  

Foto copyrights: Bell Helicopters

Video: de 5 meest verkochte helikopters op een rijtje (waaronder de Bell JetRanger) - opmerkelijk de Robinson R44 ontbreekt in het rijtje.

Video:
Video afspelen...

1 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *