Bezig met laden...

Ongeval - OO-DTZ

Details

OO-DTZ Call Sign: OO-DTZ
Registratie: OO-DTZ
Bouwjaar: 2005
Serialnr: 3847
Operator: Best in Sky, Namur
Fabrikant: Robinson Helicopter Company
Model: R22

Datum: vrijdag 6 april 2012
Tijd (UTC): 15:50u
Locatie: Stadcentrum, Hoei
Vluchtfase: Vlucht
Oorzaak:

  • Menselijk

Slachtoffers

Bemanning (Gedood): 1
Jean Yves Dantinne
Passagiers (Gedood): 1
Lorent Matagne (fotograaf)

Omschrijving

Op vrijdag iets voor 18:00 CET is de Robinson R22 Beta II, call sign OO-DTZ, met aan boord piloot Jean Yves Dantinne en fotograaf Lorent Matagne neergestort in het centrum van Hoei. Beide inzittenden waren op slag dood; de brandweer moest het brandende wrak blussen en de lichamen bergen.

Oorzaak van het ongeval is niet bekend maar het is wel duidelijk dat het toestel de kabels van de kabelbaan naar de citadel heeft geraakt. Een van de kabels is afgeknapt terwijl de tweede kabel geraakt werd. De neerstortende kabel heeft ook schade veroorzaakt aan de onderliggende huizen. De Maas werd afgesloten voor het scheepvaartverkeer gezien het risico dat een kabine van de kabelbaan in de Maas kan terecht komen als de tweede kabel afknapt.

Piloot en fotograaf waren opgestegen op het vliegveld van Namen EBNM voor een fotovlucht boven Hoei; ze zouden vrij laag boven de stad gaan vliegen om bij het mooie weer detailfoto's te kunnen nemen. In zonnige omstandigheden is het vrij moeilijk om kabels te zien en het is dan ook niet onwaarschijnlijk dat dit kan bijgedragen hebben tot de oorzaak van het ongeval; maar zoals altijd moeten we het onderzoek van het Bestuur der Luchtvaart afwachten en kan men ook nooit mechanische of andere oorzaken uitsluiten.

Jean Yves Dantinne is zaakvoerder van Best in Sky een helicopterbedrijf gevestigd in op het vliegveld van Suarlee, Temploux (EBNM - Namur) en is een zeer ervaren piloot. Hij kreeg zijn helikopteropleiding bij het Belgische leger.

Conclusie

Het ongeval is vermoedelijk veroorzaakt door het feit dat de piloot de kabels van de kabelbaan niet heeft gezien of uit het oog verloren is gedurende een hovervlucht boven de stadkern van Hoei. Dit heeft ertoe geleid dat de rotorbladen de kabels hebben geraakt waardoor de piloot de controle over de helikopter is verloren.

Bijkomende factoren:

  • De kabels waren door het zonlicht moeilijk te onderscheiden
  • De kabelbaan is niet aangegeven op de luchtvaartkaarten
  • De zeer lange ervaring van de piloot kan overmoedigheid hebben veroorzaakt 
Links

- Helispot verslag op 7/4/2012

- Ongevalsrapport

Video: Plaats van het ongeval
Video afspelen...
Foto's (2)
OO-DTZ
OO-DTZ
Ongeval locatie