Bezig met laden...

Ongeval - OO-JDG

Details

OO-JDG Call Sign: OO-JDG
Registratie: OO-JDG
Bouwjaar: 1988
Serialnr: 0821
Operator: Heli Shuttle
Fabrikant: Robinson Helicopter Company
Model: R22

Datum: woensdag 12 mei 2004
Tijd (UTC): 00:00u
Locatie: Open veld Broekjesweg, Bunsbeek (Glabbeek) Belgie
Vluchtfase: Autorotatie
Oorzaak:

  • Menselijk

Slachtoffers

Bemanning (Gekwetst): 1
Ben Bleeckx
Passagiers (Gekwetst): 1

Omschrijving

Op de morgen van 12 Mei 2004 vliegt piloot Ben Bleeckx met een passagier vanop Antwerpen EBAW voor een taxivlucht naar Luxemburg ELLX. De vlucht verloopt zonder problemen.

In de namiddag vliegen piloot en passagier terug naar Antwerpen EBAW. De piloot tankt niet in Luxemburg, hij gaat ervan uit dat hij de vlucht heen en terug zonder tanken kan afwerken. Cijfermatig zou dit kunnen, de afstand is 115Nm aan 80kt cruise, wat neerkomt op een vliegtijd van 1:30 uur enkele vlucht. Hetzelfde voor de terugvlucht en je komt aan 3 uur waarna je nog een reserve zou moeten hebben van 20-30 min bij een volle tank van een Robinson R22.

Echter de praktijk wijst uit dat je altijd meer verbruik hebt dan enkel de vliegtijd. Opstarten en stilleggen, taxi bij vertrek en landing, even holden op de luchthaven, de wind, een iets langere vliegweg, enz.. de berekening moet rekening houden met meer factoren dan alleen de vliegtijd.

Op de terugweg heeft de piloot dan ook gemerkt dat het brandstofpeil te laag was om terug in Antwerpen te geraken. En de piloot beslist om in St-Truiden bij te tanken omdat hij er al geweest was en min of meer vertrouwd was met Brustem EBST. Maar zonder vluchtvoorbereiding noch GPS weet de piloot Brustem niet te vinden en besluit dan naar de helihaven van Paramount Helicopters te Webbekom te vliegen. Op dat moment krijgt hij de low fuel warning.

Hij hoopt Diest Webbekom te bereiken maar op 5 minuten vliegafstand van de helihaven EBDW valt de motor uit zonder fuel. Het is een moeilijke plaats om een autorotatie uit te voeren omwille van een hoogspanning en hoge bomen. De helikopter raakt zijn toerental kwijt en komt vrij hard neer maar de skids vangen de grootste impact op door open te plooien. De helikopter rolt finaal op zijn zijkant en is zwaar beschadigd.

Beide inzittenden worden met verwondingen naar het ziekenhuis van Tienen overgebracht; de piloot had hechtingen nodig maar kon dezelfde avond nog het ziekenhuis verlaten. De passagier was licht gewond.

Naschift op 1/4/2017:

  • Toestel was onherstelbaar en is door de verzekering verkocht
  • Op 1/4/2017 staat de helikopter nog altijd als geregistreerd in het Belgische Luchtvaartregister
Conclusie

De oorzaak van de crash is een slechte autorotatie na het uitvallen van de motor door het droogvallen van de beide AvGas tanks. Hebben tot deze crash bijgedragen:

  • Een goede vluchtvoorbereiding zou duidelijk gemaakt hebben dat het bijtanken in Luxembourg nodig was.
  • Bij het horen of zien van de "low fuel" warning moet de piloot onmiddelijk een veilige landingsplaats uitzoeken en de helikopter aan de grond zetten
  • De betere uitvoering van de autorotatie zou de crash hebben kunnen vermijden
Foto's (13)
OO-JDG
OO-JDG
OO-JDG
OO-JDG
OO-JDG
OO-JDG
OO-JDG
OO-JDG
OO-JDG
OO-JDG
OO-JDG
OO-JDG
OO-JDG
Ongeval locatie