Bezig met laden...

Ongeval - PH-NZC

Details

PH-NZC Call Sign: PH-NZC
Fabrikant: Sikorsky Aircraft Corporation
Model: S-61N

Datum: vrijdag 10 mei 1974
Tijd (UTC): 08:22u
Locatie: Booreiland 1u20m uit de kust van Texel (NL)
Vluchtfase: Vlucht
Oorzaak:

  • Technisch

Slachtoffers

Bemanning (Gedood): 2
Kapitein RAS de Blecourt en co-piloot WVN Schwarz
Passagiers (Gedood): 4
Th.E. Hallegraef; A. Kramer; W. Remmert; K. Schermer.

Omschrijving

Tijdens een VFR-vlucht van Schiphol naar het booreiland Chapparel brak op een vermoedelijke hoogte van ca. 1000 ft één van de vijf rotorbladen ongeveer halverwege af. Tengevolge van de daardoor ontstane heftige onstabiele trillingen bezweken o.m. primaire constructies van de motorophanging. 
Er ontstond brand in de motorruimte en de cabine. Het stuursysteem werd vernield en het toestel werd compleet onbestuurbaar.Alle inzittenden zaten in de riemen maar het was hen door de hevige krachten onmogelijk nog gecontroleerde bewegingen te maken.
De lekkende brandstof zette ook het passagierscompartiment in brand, de brandblussers zijn echter niet gebruikt. Met hoge daalsnelheid sloeg het tegen het zee oppervlak, kapseisde en zonk. Bij de klap op het water moeten een aantal van de inzittenden al het bewustzijn verloren hebben, niemand slaagde er in uit het zinkende toestel te ontsnappen.

Conclusie

De rotorbladen zijn gevuld met stikstof tot een overdruk van 10 psi. Door middel van een druk-indicator kunnen haarscheurtjes (lekken dus) tijdig onderkend worden. 
Dit ongeval toonde echter aan dat het systeem niet in alle gevallen de vereiste waarschuwing geeft. De druk in de rotor wordt vergeleken met een referentiedruk in een andere ruimte in de rotor. 
Onder bepaalde omstandigheden, als de referentiedruk te laag is, kan het resultaat van de meting suggereren dat alles in orde is terwijl dan toch een niet-plotseling 
optredende scheur onopgemerkt blijft. In dit geval was er een vermoeingsscheur ontstaan door corrosie aan de onderzijde van het blad; dáár waar de lijmverbinding tussen pocket en ligger over een kleine lengte had losgelaten.

Foto's en ongevalsrapport: copyrights Herman Dekker Collectie - met onze dank voor de medewerking.

Links

- Ongevalsrapport

- Aviation Safety Network

- Foto van het wrak

Foto's (5)
PH-NZC
PH-NZC
PH-NZC
PH-NZC
PH-NZC
Ongeval locatie