Bezig met laden...

Ongeval - PH-SSN

Details

PH-SSN Call Sign: PH-SSN
Model: Aerospatiale Dauphin 2 SA365C-3

Datum: dinsdag 19 april 1988
Tijd (UTC): 22:30u
Locatie: Noordzee - Euro Geul
Vluchtfase: Landen
Oorzaak:

  • Menselijk

Slachtoffers

Bemanning (Ongedeerd): 2
Passagiers (Ongedeerd): 3

Omschrijving

Het was ten tijde van het ongeval, om 22.30 uur, slecht weer, onweer en regen. Bovendien was het zicht heel slecht en was het te naderen schip met z'n verlichting eigenlijk het enige oriëntatiepunt dat voor beide piloten zichtbaar was. 
Daar kwam bij dat het cockpitmanagement nogal tekortschoot, men bleef halstarrig voorna­melijk visueel vliegen terwijl er over de misleidende aspecten daarvan niet gecommuni­ceerd werd. 
Tijdens de tweede nadering vloog de helikopter op 65 km uit de kust, terwijl het toestel een rechter bocht maakte, in een iets neushoge stand, met geringe snelheid, het water in. 
De helikopter bleef op de kop nog ongeveer een half uur drijven, in die tijd konden de inzittenden op de buik klimmen en de rubberboot vrijmaken. Deze stootte hierbij lek. Toen de helikopter zonk knapte gelukkig het koord waarmee de boot eraan bevestigd was af, en de vijf mannen hebben daarna 
nog een uur op een slechts ten dele opgebla­zen rubberboot gezeten. Toen werden hun rode fakkels opgemerkt door een vissersboot "Goeree 5" die hen aan boord nam. 
De hele reddingsoperatie kwam laat en gebrekkig op gang omdat de daarvoor verantwoordelijke functionaris, de "flightwatch", als passagier met de helikopter was meegegaan! 

Conclusie

De oorzaak is een besturingsfout van de bemanning.

Copyrights:

  • Dank aan Herman Dekker voor het ter beschikking stellen van de informatie
  • Foto 1: copyright Harry Ranter
  • Foto 2 & 3: copyright Herman Dekker
Links

- Archief Leeuwaardercourant

- Ongevalsrapport

- Aviation Safety Network

Foto's (3)
PH-SSN
PH-SSN
PH-SSN
Ongeval locatie