Bezig met laden...

Ongeval - OO-BEL

Details

OO-BEL Call Sign: OO-BEL
Fabrikant: Enstrom Helicopter
Model: F-28A

Datum: zondag 28 april 1974
Tijd (UTC): 15:35u
Locatie: Vaart Zuid / Kerk, St Joris ten Distel, Belgie
Vluchtfase: Vlucht
Oorzaak:

  • Menselijk

Slachtoffers

Bemanning (Gekwetst): 1
Piloot
Passagiers (Ongedeerd): 1

Omschrijving

Eigenaar en PPL(H)-piloot Mr Hallaert vertrekt vanop het vliegveld Ursel met zijn vriend voor een verkenningsvlucht. Ze willen in St Joris ten Distel de fabriek van de Heer Goossens uit de lucht gaan bekijken.

In de nabijheid van de fabriek heeft de piloot zijn snelheid afgebouwd en hoogte sterk laten dalen. Ze vliegen op minder dan 100 meter hoogte en komen in de problemen omdat de piloot het toerental van de motor niet meer kan verhogen tot het minimale regime. Gezien de geringe hoogte is een autorotatie uitgesloten en crasht de Enstrom F28A helikopter met call-sign OO-BEL in de vaart ter hoogte van de Kerk.

Het toestel zinkt snel maar de piloot kan zijn passagier losmaken en ze kunnen beiden het toestel verlaten en zwemmend de oever bereiken. De piloot was licht gekwetst aan handen en hoofd.   

Conclusie

Het betreft hier een vliegfout van de piloot die op te lage hoogte heeft nagelaten zijn toestel veilig te besturen en nadien de verkeerde acties heeft ondernomen om de controle van zijn toestel te herwinnen. 

Links

- Ongevalsrapport

Foto's (5)
OO-BEL
OO-BEL
OO-BEL
OO-BEL
OO-BEL
Ongeval locatie