Bezig met laden...

Ongeval - PH-HPH

Details

PH-HPH Call Sign: PH-HPH
Fabrikant: Schweizer
Model: 269B

Datum: dinsdag 6 september 2005
Tijd (UTC): 10:20u
Locatie: Ijsselmeer ter hoogte van Urk
Vluchtfase: Vlucht
Oorzaak:

  • Menselijk

Slachtoffers

Bemanning (Ongedeerd): 1
Passagiers (Gekwetst): 1
Fotograaf was licht gekwetst

Omschrijving

De Schweizer 269B is een helikopter met drie zitplaatsen. Aan boord bevonden zich een bestuurder en een cameraman. De vlucht werd uitgevoerd van Lelystad Airport. Het initiële doel was het filmen van een motorjacht in de haven van Lemmer.

Gedurende de vlucht bleek echter dat de opnamen boven het IJsselmeer gemaakt moesten worden. Tijdens het maken van opnamen op geringe hoogte verloor de helikopter hoogte en raakte het water, waarna het toestel over de kop sloeg en zonk. De cameraman raakte bij het ongeval lichtgewond, de bestuurder bleef ongedeerd.

De helikopter raakte onherstelbaar beschadigd. 

De Schweizer 269N had serie nummer 128-0400 en was eigendom van Heli Holland Holding BV, Emmer-Compascuum. Het toestel was ex-D-HARA en ex-D-HCRB

Foto: copyrights Ray Barber - many thanks

Conclusie

Er zijn geen aanwijzingen gevonden voor een technische oorzaak van het ongeval. Waarschijnlijk is tijdens het manoeuvreren kort sprake geweest van een te laag geselecteerd vermogen voor de fase van de vlucht. Vanwege de lage hoogte was onvoldoende tijd beschikbaar voor herstel en raakte de helikopter vrijwel onmiddellijk te water.

Door de onveilige wijze waarop de cameraman met de helikopter was verbonden kon deze zich niet snel losmaken en is hij lichtgewond geraakt. 

Links

- Ongevalsrapport

Foto's (1)
PH-HPH
Ongeval locatie