Bezig met laden...

Ongeval - PH-HTR

Details

PH-HTR Call Sign: PH-HTR
Fabrikant: Schweizer
Model: 269D (330)

Datum: zaterdag 27 juni 1998
Tijd (UTC): 17:41u
Locatie: Assen, NL
Vluchtfase: Vlucht
Oorzaak:

  • Technisch

Slachtoffers

Bemanning (Gekwetst): 1
Piloot ernstig gekwetst
Passagiers (Gekwetst): 2
waarvan 1 passagier ernstig gekwetst

Omschrijving

Tijdens een vlucht van het TT circuit bij Assen naar Zuidveld, een afstand van ongeveer 12 kilometer, trad een motorstoring op. De helikopter was op dat moment nog aan het klimmen en passeerde een hoogte van 480 voet. De koers was 160º en de snelheid 60–70 KIAS.
De bestuurder verklaarde dat hij een knal hoorde en dat de helikopter naar links trok. Er klonk een waarschuwingssignaal en het generator waarschuwingslicht en het “motor uit/laag toerental” licht gingen branden. De bestuurder selecteerde onmiddellijk “collective down” voor het uitvoeren van een noodlanding en draaide over rechts naareen koers van 230º, in de windrichting. Tijdens het maken van de bocht nam hij een rij bomen waar. Hij koos een grasveldje aan de rechterkant van het einde van de bomenrij.
De snelheid werd naar 80 knopen IAS gebracht en het rotortoerental werd ingesteld op 420 RPM. Het voorgeschreven minimum toerental bij een autorotatie voor dit type helikopter bedraagt 410 RPM.
De bestuurder controleerde tijdens de daling de passagiers. Zij leken niet in paniek en beiden hadden hun veiligheidsriemen omgegord. De bestuurder besloot met een zo gering mogelijke voorwaartse snelheid te landen, dit om te voorkomen dat de helikopter over de kop zou slaan.
Op een hoogte van ongeveer 90 voet begon de bestuurder met afvangen met de bedoeling de voorwaartse snelheid en de daalsnelheid te verminderen. Bij de aanraking met de grond was de daalsnelheid nog steeds betrekkelijk hoog, hetgeen tot gevolg had dat de helikopter éénmaal opstuiterde. De helikopter kwam hierna rechtopstaand tot stilstand. 

Een beginnend brandje kon door een passagier worden geblust. Het toestel was niet meer herstelbaar.

Conclusie

Het ongeval werd ingeleid door een breuk in de Pc-leiding, waarschijnlijk begonnen als gevolg van de eerdere trillingsproblemen van de starter. Deze breuk had een volledig vermogensverlies tot gevolg.

Het ongeval ontstond door de hoge verticale snelheid bij de landing na een autorotatie.

Foto copyights: Jack Wolbrink - met onze dank

Links

- Ongevalsrapport

- Aviation Safety Network

Foto's (1)
PH-HTR
Ongeval locatie