Bezig met laden...

Ongeval - PH-WQW

Details

PH-WQW Call Sign: PH-WQW
Fabrikant: Robinson Helicopter Company
Model: R44 Raven 1

Datum: zondag 25 maart 2012
Tijd (UTC): 14:30u
Locatie: Restaurant Koperen Hoogte, De Lichtmis, Zwolle
Vluchtfase: Opstijgen
Oorzaak:

  • Menselijk

Slachtoffers

Bemanning (Ongedeerd): 1
Passagiers (Ongedeerd): 2

Omschrijving

De piloot van de helikopter met registratie PH-WQW (eigendom van Helicon, Bergen op Zoom) had de intentie een vlucht te maken met passagiers van Lelystad Airport (EHLE) naar een helikopterplatform nabij Zwolle en terug.

Tijdens het starten van de helikopter voor de terugvlucht naar Lelystad, begon de helikopter te schudden en te stuiteren en over het helikopterplatform te bewegen. De bestuurder probeerde de helikopter los te laten komen van het platform, maar door een laag rotortoerental kon het toestel geen hoogte handhaven. De helikopter kwam naast het helikopterplatform in een waterplas terecht waar deze even bleef drijven.

De inzittenden konden de helikopter ongedeerd verlaten en naar de kant zwemmen. De helikopter zonk later naar de bodem van de waterplas en werd de volgende dag geborgen. Het toestel raakte aanzienlijk beschadigd.

Conclusie

Er zijn geen aanwijzingen gevonden voor een technische oorzaak van het ongeval. Ook is niet aannemelijk dat de staat van onderhoud van het platform het ongeval heeft veroorzaakt. 

Waarschijnlijk hield de piloot tijdens het opstarten de cyclic in een vóór het neutraalpunt gelegen stand, met trillingen van de helikopter als resultaat. Bij het zoeken naar het neutraalpunt is de collective mogelijk niet volledig naar beneden gedrukt gehouden, waardoor enige lift werd gegenereerd. Bij het oplopen van het rotortoerental (en de lift) nam de wrijving tussen het relatief gladde platform en het onderstel af.

Vervolgens kon het windvaaneffect een draaiing om de topas initiëren, waardoor de piloot werd verrast en zijn werklast werd vergroot. Daarna kwam de helikopter in een windregio waarbij de luchtstroom door de staartrotor niet meer gelijkmatig en stabiel was, wat de werklast van de piloot verder vergrootte. Op het draaien en schuiven reageerde de piloot vervolgens niet adequaat. Met een laag rotortoerental kwam de helikopter los van het helikopterplatform waarna een ongecontroleerde vluchtfase met onvoldoende vermogen volgde, met het te water raken als gevolg. Een eenduidige oorzaak voor het ontstaan van het ongeval kon niet worden bepaald.

Geconcludeerd wordt dat de piloot in de opstartfase de controle over de helikopter verloor en er niet in slaagde de controle te herstellen. Of een mogelijk nog deels aanwezige frictie van de cyclic invloed had op de handelingen van de piloot, kon niet worden vastgesteld. 

Links

- Ongevallenrapport

- Verslag TV Oost - met onze dank

Video: - Beelden van de crash
Video afspelen...
Foto's (2)
PH-WQW
PH-WQW
Ongeval locatie