Bezig met laden...

Ongeval - H-06

Details

H-06 Call Sign: H-06
Fabrikant: Leonardo (Agusta-Westland)
Model: A-109HO (A-109BA)

Datum: vrijdag 27 juni 2008
Tijd (UTC): 11:13u
Locatie: 3 NM W of La Roche en Ardenne
Vluchtfase: Vlucht
Oorzaak:

  • Technisch

Slachtoffers

Bemanning (Gekwetst): 2
Piloot en co-piloot zwaar gekwetst (Petrus Thijs & Christel Struyven)
Passagiers (Gekwetst): 2
Arts en verpleegster licht gekwetst

Omschrijving

Een Agusta A109-helikopter van de helikopterwing van Luik-Bièrset is neergestort in Halleux, vlakbij La Roche-en-Ardenne. Daarbij zijn vier gewonden gevallen. De piloot en de co-piloot zijn er erg aan toe. De crash deed zich om 11.13 uur voor. De zwaargewonde piloot en co-piloot zijn overgebracht naar het universitair ziekenhuis in Luik. Twee andere inzittenden raakten lichtgewond. Het ging om een arts G. Coremans en verpleger Koen Zels. 

De helikopter, een Agusta A109 die instond voor medische evacuatie-operaties van de helikopterwing van Luik-Bièrset, was in de Ardennen ter ondersteuning van de Europese Mars van Herdenking en Vriendschap, een bijeenkomst die vier dagen duurt.

De politiek beruchte Agusta A109 is actief sinds 1993. De dertig toestellen van het Belgische leger hebben 85.000 vlieguren op hun actief. "Het is een erg betrouwbaar toestel", benadrukt Buyse.

De Agusta A109BA met callsign H-06 is niet meer hersteld.

Info op de website van P. De Crem, toenmalig ministervan Defensie:

Aanvullende informatie aangaande het ongeval met een A109 helikopter te Halleux, op vrijdag 27 juni 2008
De arts en de verpleger die zich aan boord van het toestel bevonden hebben het ziekenhuis verlaten maar zullen nog geruime tijd verder verzorgd moeten worden op ambulante wijze. De piloot en de boordcommandant zijn nog steeds gehospitaliseerd, maar hun gezondheidssituatie evolueert gunstig.

In de huidige stand van het onderzoek wijst alles erop dat het ongeval te wijten is aan de breuk van kogellagers in het regelsysteem van de staartrotor. Dit had voor gevolg dat de helikopter rond zijn verticale as begon te draaien en oncontroleerbaar werd voor de bemanning.

Het technisch onderzoek wordt voortgezet om alle factoren verbonden aan dit ongeval te bepalen. Alles wijst erop dat het om een geïsoleerd geval gaat. Uit voorzorg worden alle Belgische A109 helikopters echter geïnspecteerd, om de goede werking van het systeem te controleren en om het hervatten van de vluchten in alle veiligheid te garanderen. Actueel zijn er al een vijftal helikopters opnieuw in dienst gesteld. De andere toestellen zullen volgen a rato van 3 à 4 per dag.

Conclusie

We vonden onderstaande informatie van Defensie die zou wijzen op een technische defect.

Dans l’état actuel de l’enquête tout indique que l’accident est dû à la rupture de roulements à billes dans le système de réglage du rotor arrière. Ceci a eu comme conséquence que l’hélicoptère a commencé à tourner autour de son axe vertical et est devenu incontrôlable par l’équipage.

L’enquête technique se poursuit pour déterminer tous les facteurs liés à cet accident. Tout indique qu’il s’agit d’un cas isolé. Par mesure de précaution l’ensemble des hélicoptères A109 est cependant inspecté, afin de vérifier le bon fonctionnement du système et de garantir une reprise des vols en toute sécurité. Actuellement quelque cinq hélicoptères ont déjà pu être remis en vol. Les autres appareils suivront au pro rata de 3 à 4 par jour.

Foto: copyright Belgian Wings Daniel Brackx, met onze dank

Links

- Krantenartikel

- Foto van het wrak - RTBF

Foto's (3)
H-06
H-06
H-06
Ongeval locatie