Bezig met laden...

Ongeval - OO-GJM

Details

OO-GJM - Agusta A109 Power Call Sign: OO-GJM
Registratie: OO-GJM
Bouwjaar: 2001
Serialnr: 11128
Operator: Maasland Beheer en Logistiek, Hasselt
Fabrikant: Leonardo (Agusta-Westland)
Model: A-109K2

Datum: woensdag 4 februari 2004
Tijd (UTC): 19:00u
Locatie: Luchthaven Les Milles (LFMA) Aix en Provence
Vluchtfase: Landen
Oorzaak:

  • Menselijk
  • Technisch

Slachtoffers

Bemanning (Gekwetst): 1
Passagiers (Gekwetst): 2

Omschrijving

De OO-GJM is een Agusta A109 Power die eigendom was van Fortis Lease te Brussel. Het toestel werd geleased door gebruiker Maasland Beheer en Logistiek (Groep Machiels) te Hasselt. OO-GJM was regelmatig in het buitenland actief.

Op 4 Februari 2004 crashte de OO-GJM bij de landing op het vliegveld van Les Milles (ICAO=LFMA) in Aix en Provence (Frankrijk). Er zijn geen doden gevallen bij dit ongeval maar wel drie gewonden. Een van hen was Jef Machiels van de gelijknamige Groep Machiels; hij werd zwaar gekwetst opgenomen in een ziekenhuis in Aix en Provence.

Volgens ooggetuigen was het total loss en niet meer te herstellen, maar de foto die we vonden kon die deze stelling niet 100% bevestigen. Op 11 Februari 2006 wordt het toestel opgemerkt en gefotografeerd door Stefan De Sutter op de basis Brasschaat (EBBT) in een loods van de Aeroclub vzw, in afwachting van de herstelling en een rechtszaak . Het toestel is daar nooit hersteld maar werd daar wel een jaar gestald. 

We kregen informatie dat het toestel uiteindelijk werd verkocht (door de verzekering ?) aan een Engels bedrijf die op 23 Februari 2006 het toestel kwam ophalen met een dieptelader. Het zou in de UK zijn doorverkocht om te worden gesloopt voor onderdelen; het toestel zien we dus nooit meer terug.

Via Kristof Vandermoere kwamen te weten dat het Engelse bedrijf welke de OO-GJM kocht Castle Air uit Liskeard (Cornwall, UK) was. En we kwamen verder ook te weten dat het toestel er eerst heeft gestaan - mooi afgedekt onder een plastic zeil - in afwachting van de lopende gerechtszaak.

Nadien heeft Castle Air, een specialist in Agusta helikopters, het toestel gesloopt voor onderdelen. Bijgaande foto dateert uit 2007 in de loods bij Castle Air toen de eerste onderdelen er reeds waren afgehaald. Nu blijft er alleen het karkas meer van over en dat staat bij de eigenaar van Castle Air thuis.

Tot zover het relaas van de Agusta A109 Power OO-GJM die op 12/01/2017 nog steeds "geregistreerd" staat in het Belgische Luchtvaartregister.

Conclusie

Voor zover we te weten kwamen moest de piloot in slechte weersomstandigheden landen. Bij deze landing in het donker ging het mis omdat blijkbaar een van de instrumenten fout aangaf. Het toestel kwam zeer hard op de grond terecht. Bij deze harde landing werden twee inzittenden zwaar en een passagier minder zwaar gekwetst .

We konden geen ongevalsrapport vinden bij de Franse BEA noch bij de Belgische AAIB (Air Accident Investigations Branch).

Links

- Onderzoek Helispot 1

Foto's (4)
OO-GJM - Agusta A109 Power
OO-GJM - Agusta A109 Power
OO-GJM - Agusta A109 Power
OO-GJM - Agusta A109 Power
Ongeval locatie