Bezig met laden...

Ongeval - Q-20

Details

Q-20 Call Sign: Q-20
Registratie: Q-20
Bouwjaar: 2002
Serialnr: DN-020
Operator: Netherlands Airforce
Fabrikant: Boeing
Model: AH-64DN Apache

Datum: zondag 29 augustus 2004
Tijd (UTC): 15:30u
Locatie: 20 km ten Noorden van Kaboel (Afghanistan)
Vluchtfase: Vlucht
Oorzaak:

  • Menselijk

Slachtoffers

Bemanning (Gekwetst): 1
Bemanning (Ongedeerd): 1

Omschrijving

Twee Apaches vlogen een reguliere patrouille missie tussen de luchthaven van Kaboel en de US basis Bagham. 

De Apache crashte vanop lage hoogte in het zand in wat men zou kunnen noemen een gecontroleerde crashlanding. Een van beide piloten was licht gekwetst.

Een Combat Search & Resue (CSAR) unit van de U.S. basis Bagram, kwam beide piloten oppikken voor controle in het ziekenhuis maar ze konden na onderzoek hun eenheid vervoegen. 

De oorzaak was niet direct bekend maar er was geen vijandelijke vuur gedetecteerd in de omgeving. De Apache is zwaar beschadigd en kan niet meer hersteld worden.

De AH-64D Q-20 was deel van het 1e Nederlandse Helo Detachement, met basis op de luchthaven van Kaboel, waar sinds Maart 2004 6 Nederlandse Apache gestationeerd waren als onderdeel van de ISAF (International Stabilisation Air Force).

Conclusie

De oorzaak van de crash was een menselijke fout van de piloten. Deze vlogen de Apache AH-64D van de luchthaven van Kaboel naar de Amerikaanse militaire basis van Bagram op lage hoogte (200 voet).

De crash gebeurde toen de voorste piloot de besturing wilde overdragen aan de achterste piloot. Hij riep: "Your controls". De achterste piloot antwoorde: "No, stand by", maar de voorste piloot begreep dit verkeerd en liet de besturing los. Hierop verloor de Apache hoogte en crashte.

Uit het onderzoek kwam het advies om een overdracht van de besturing maar toe te laten als er geen andere taken te vervullen zijn en beide piloten een volledig overzicht en begrip hebben van de missie-situatie.

Links

- Aviation Safety Network

Foto's (0)
Ongeval locatie