Bezig met laden...

Ongeval - D-HHLF

Details

D-HHLF Call Sign: D-HHLF
Fabrikant: Airbus Helicopters
Model: EC120B Colibri

Datum: vrijdag 2 april 2010
Tijd (UTC): 11:50u
Locatie: Luchthaven Rotterdam
Vluchtfase: Opstijgen
Oorzaak:

  • Technisch

Slachtoffers

Bemanning (Ongedeerd): 1
Piloot had wat nekklachten
Passagiers (Ongedeerd): 1
Ook passagier, Herman den Blijker, had nekklachten

Omschrijving

Op de dag van het ongeval kwam de vijfpersoonshelikopter om ongeveer 10.45 uur aan op Rotterdam The Hague Airport (EHRD) na een vlucht van 1 uur en 45 minuten vanaf vliegveld Kassel in Duitsland met de piloot als enige inzittende. Voorafgaand aan de vlucht was de helikopter van brandstof voorzien. Bij vertrek uit Kassel had de helikopter 330 kg brandstof aan boord (volle tank).

De vlucht naar EHRD verliep zonder problemen. Na aankomst op EHRD werd de helikopter geparkeerd en korte tijd later verplaatst naar een andere plaats op het platform om passagier, topkok Herman den Blijker, op te halen. Voorafgaand aan de vlucht voerde de piloot een visuele inspectie uit, waarna de passagier arriveerde. Eenmaal aan boord gaf de piloot de passagier instructies met betrekking tot veiligheidsvoorzieningen, zoals veiligheidsgordels en deuren.

Na daarvoor van de luchtverkeersleiding toestemming te hebben gekregen, taxiede de piloot naar het ‘helicopter aiming point’ (HAP)4 voor een VFR-vlucht van circa 45 minuten naar Elst in Gelderland. 

Conclusie

Het ongeval werd naar alle waarschijnlijkheid veroorzaakt doordat het vereiste motorvermogen niet kon worden verkregen als gevolg van verontreiniging in de fuel control unit.

Het onderzoek werd bemoeilijkt door het feit dat er geen gegevens van een vluchtgegevensrecorder beschikbaar waren.

Links

- Ongevalsrapport

- Foto van gecrashte D-HHLF

- Krantenartikel

- Aviation Safety Network

Foto's (2)
D-HHLF
D-HHLF
Ongeval locatie