Bezig met laden...

Ongeval - H-39

Details

H-39 Call Sign: H-39
Registratie: OT-AKG
Bouwjaar: 1992
Serialnr: 0339
Operator: Belgian Army Air Component
Fabrikant: Leonardo (Agusta-Westland)
Model: A-109HO (A-109BA)

Datum: vrijdag 2 augustus 2013
Tijd (UTC): 14:55u
Locatie: Luchtmachtbasis Beauvechain
Vluchtfase: Opstijgen
Oorzaak:

  • Technisch

Slachtoffers

Bemanning (Ongedeerd): 1
Piloot, Eddy Lambrechts
Bemanning (Gekwetst): 1
Technicus, Steve Houttekier

Omschrijving

Bij een ongeval met een Agusta-helikopter van de luchtcomponent van het Belgische leger op de basis van Bevekom (Waals-Brabant) is vanmiddag een technicus lichtgewond geraakt.

Het toestel, een helikopter van het type Agusta A109 met call sign H-39, kende omstreeks 14u55 een technisch probleem tijdens een testvlucht na een onderhoudsbeurt en "kwam onzacht op de taxiway terecht", volgens het perscommuniqué van Defensie.

De piloot, luitenant vlieger Eddy Lambrechts, kon ongedeerd zijn helikopter verlaten. De technicus die bij hem aan boord was, adjudant Steve Houttekier, raakte lichtgewond en werd uit voorzorg naar het ziekenhuis in Tienen gebracht voor enkele medische onderzoeken.

Er werd een onderzoek geopend naar de oorzaken van het incident. Volgens de eerste berichten kan het toestel worden hersteld. (Bron: Mil.be / hln.be)

De H-39 was een van de twee helikopters die recent nog actief waren in Mali; in deze operatie werd medische steun verleend aan de Franse troepen.

Naschrift: 2019-12-31 - Sedert de crash heeft het toestel niet meer gevlogen.

Conclusie

Blijkbaar was er een technisch probleem na onderhoudswerkzaamheden aan het toestel. We konden geen verder informatie verkrijgen.

Links

- Verslag Helispot

Foto's (6)
H-39
H-39
H-39
H-39
H-39
H-39
Ongeval locatie