Bezig met laden...

Ongeval - PH-NFL

Details

PH-NFL Call Sign: PH-NFL
Fabrikant: Hiller
Model: UH-12B

Datum: maandag 25 juni 1956
Tijd (UTC): 00:00u
Locatie: Emmeloord
Vluchtfase: Autorotatie
Oorzaak:

  • Menselijk

Slachtoffers

Bemanning (Ongedeerd): 1
Piloot: J.C.P. Stuy. 

Omschrijving

De helikopter werd van Ypenburg naar een veld bij Emmeloord geferried om in de daaropvolgende week te worden ingezet voor sproeiwerk.

Vlak voor de landing hield de motor er abrupt mee op en moest een noodlanding gemaakt worden. Een autorotatie-landing met dit toestel was heel goed mogelijk maar de daalsnelheid daarbij was a.g.v. de sproei-installatie aanzienlijk hoger dan normaal.

Toen de bestuur echter ook z'n voorwaartse snelheid niet terugbracht tot nul werd het toestel door het gewas zo sterk afgeremd dat het over de kop sloeg en zwaar werd beschadigd. 

De beide inzittenden bleven ongedeerd. 

Van de Franklin-motor in de Hiller waren geen betrouwbare verbruikscijfers bekend en omdat de motor net gereviseerd was kon ook geen gebruik gemaakt worden van ervaring met dit toestel. 
De bestuurder ging nogal lichtzinnig met z'n vluchtplanning om, zonder sproei-installatie zou de beschikbare brandstof waarschijnlijk amper genoeg geweest zijn voor deze vlucht. Met de extra weerstand van de sproei-installatie en het sightseeing rondje boven Emmeloord was het dus net niet genoeg. 

Conclusie

Fout van de piloot door slechte brandstofplanning.

Toestel zwaar beschadigd.

Met dank aan Herman Dekker voor de foto's en de informatie.

Links

- Ongevalsrapport

Foto's (4)
PH-NFL
PH-NFL
PH-NFL
PH-NFL
Ongeval locatie