Bezig met laden...

Ongeval - H-21

Details

H-21 Call Sign: H-21
Registratie: OT-ATC
Bouwjaar: 1992
Serialnr: 0321
Operator: Belgian Army Air Component
Fabrikant: Leonardo (Agusta-Westland)
Model: A-109HO (A-109BA)

Datum: zondag 3 september 2017
Tijd (UTC): 12:35u
Locatie: Bos van Neuville (Hoei)
Vluchtfase: Vlucht
Oorzaak:

  • Menselijk

Slachtoffers

Bemanning (Gedood): 1
De piloot is uit de helikopter gevallen.
Bemanning (Ongedeerd): 1
De co-piloot is ongedeerd en kon het toestel veilig landen.

Omschrijving

In Amay is een piloot van een militaire Agusta A-109BA omgekomen nadat hij vanop een paar honderd meter hoogte uit de helikopter is gevallen. De co-piloot kon het toestel veilig aan de grond zetten. We vermoeden dat het gaat over de Agusta A-109BA met call-sign H21.

Het ongeval is volgens Defensie gebeurd bij een para-demonstratie naar aanleiding van de opendeurdag van het 4e Bataljon Genie. 

Meer informatie over dit bizarre ongeval is voorlopig niet bekend. Defensie meldt: "Een onderzoek is geopend om de omstandigheden van het ongeval te bepalen en een zoektocht is aan de gang om de piloot terug te vinden."

Update 3/9/2017 om 20:20

Men is nog steeds op zoek naar het lichaam van de piloot en tot zover kan de dood van de piloot niet worden bevestigd. De familie van de man is in elk geval verwittigd. De omstandigheden van het ongeval zijn nog niet bekend maar als piloot val je niet zomaar uit een helikopter. Je hebt een vierpuntsveiligheidsgordel die vastgeklikt is aan het frame van je zetel. Er was een hypothese op het VTM nieuws dat het zou kunnen gaan om een zelfmoord.

Intussen is de co-piloot, die de para's hielp bij het springen uit de helikopter, ondervraagd en deze zou de exacte toedracht van de feiten niet hebben gezien. Hij kon nadien wel de controle over het toestel herwinnen en veilig landen. Het gebied tussen Away en Tihange waar de piloot uit het toestel is gevallen, is vrij groot en bosrijk; Defensie heeft een aantal manschappen ingezet die nog steeds zoeken naar de piloot.  

De zoekactie naar de piloot in de bossen tussen Tihange en Away is bij het vallen van de avond stopgezet. Morgen gaat de zoekactie verder.

De hypothese van de zelfmoord is door VTM Nieuws en ook La Derniere Heure vermeld. 

Update 04 September 2017

De zoektocht naar het lichaam van de gevallen piloot in en om Tihange zal deze ochtend terug worden hervat. 

13:30 - Zoektocht is sedert deze ochtend aan de gang met versterkte ploegen van Defensie, Civiele Bescherming, Politie en de Cel Vermiste Personen. Gezien de beboste omgeving is de zoektocht vrij moeilijk in een groot gebied. Tot nu is er niets gevonden in verband met de gevallen piloot. 

15:50 - Lichaam van de piloot is omstreeks 15:00 teruggevonden in een het bos van Neuville bij Hoei; het betreft Vincent 'Valky' Valkenberg een zeer goede helikopterpiloot.

Update 

De theorie van de zelfmoord is bevestigd

Links

- Nieuwsblad

Foto's (1)
H-21
Ongeval locatie