Bezig met laden...

Ongeval - OO-PMH

Details

OO-PMH Call Sign: OO-PMH
Registratie: OO-PMH
Bouwjaar: 2008
Serialnr: 2832
Operator: Sefec, Braine-le-Comte
Fabrikant: Robinson Helicopter Company
Model: R22 Beta 2

Datum: zaterdag 4 juli 2009
Tijd (UTC): 11:30u
Locatie: Hulsepontweg, Nazareth
Vluchtfase: Autorotatie
Oorzaak:

  • Menselijk

Slachtoffers

Bemanning (Gekwetst): 1
Geert Bert, piloot

Omschrijving

In het Oost-Vlaamse Nazareth is een helikopter gecrasht in een maisveld. Aan de controls zat Geert Bert, de broer van de huidige CEO van Kinepolis en zoon van Kinepolis-oprichter Albert Bert. Wat precies de oorzaak van het ongeval is geweest, is nog onduidelijk, laat het parket van Gent weten.

Geert is bestuurder van Kinepolis. Geert Bert is volgens Kinepolis een heel ervaren helikopterpiloot, met honderden vluchturen op zijn palmares.

De helikopter crashte rond 11.30 uur zaterdagvoormiddag in een maisveld aan de Huisepontweg in Nazareth. Het gaat om een toestel van het merk Robinson (R22) met call sign OO-PMH. Op het moment van de crash zat enkel de piloot in de helikopter. Het ongeval gebeurde tijdens het oefenen van autorotaties. Het toestel is total loss.

Bert raakte lichtgewond, maar heeft intussen het ziekenhuis al kunnen verlaten en zal later worden verhoord. Hij is vlak boven zijn oog genaaid. Volgens Kinepolis Group stelt hij het intussen 'zeer goed'. Een deskundige van de FOD Mobiliteit is nog bezig met een technisch onderzoek dat meer duidelijkheid moet brengen over de oorzaak van de crash, meldt het parket zondag.

Conclusie

De AAIB (Air Accident Invetigation Unit Belgium) was ter plaatste maar heeft geen onderzoeksrapport gemaakt. Voor zover we konden vernemen was het oefenen van autorotatie de oorzaak van deze crash.

Onze conclusie is dat we nooit autorotaties oefenen zonder een evaren instructeur.  

Links

- Verslag Helispot

Foto's (2)
OO-PMH
OO-PMH
Ongeval locatie