Bezig met laden...

Ongeval - OO-COD

Details

OO-COD Call Sign: OO-COD
Fabrikant: Bell
Model: 206BII JetRanger

Datum: maandag 14 november 1988
Tijd (UTC): 13:40u
Locatie: Kerk, Kobbegem (Asse), Belgie
Vluchtfase: Vlucht
Oorzaak:

  • Menselijk

Slachtoffers

Bemanning (Ongedeerd): 1
Piloot Rudi Verlent

Omschrijving

Op 14/11/1988, werd het kleine Kobbegem (deelgemeente van Asse, BE) even wereldberoemd door een helikopterongeval.

Het kruis met haan stond scheef op de verrotte torenspits van de kerk en moest verwijderd worden. In de plaats van een peperdure stelling tot boven te bouwen werd beslist de klus te klaren met een helikopter. Een routinejob die even misgelopen is... en als bij onwaarschijnlijk wonder met alleen maar materiële schade. Het was een Bell Jetranger 206II met call-sign OO-COD van Publi-Air. Piloot Rudi Verlent verloor voor nog onbekende redenen de controle over de staartrotor en de helikopter stortte achter de kerk neer. De piloot was ongedeerd en kon de turbine stoppen en weglopen; de machine vatte geen vuur en er waren geen slachtoffers op de grond.

Dit ongeval kreeg nog een staartje. Ondanks het ongeval was de windhaan verwijderd, maar na het ongeval met de helikopter was de torenhaan verdwenen. Dit heeft in het kleine dorpje in het Pajottenland aanleiding gegeven tot indianenverhalen, tot zelfs de verdenking van Jean Luc Dehaene toe. Toenmalig Minister en later eerste-minister Dehaene was een notoire verzamelaar van alles wat met "de hanen" iets te maken had...

Er is dan een klein noodhaantje teruggeplaatst, dat bij velen in het verkeerde keelgat is geschoten, niet in het minst bij oud burgemeester en toenmalig staatssecretaris Paul De Keersmaeker, overigens ook een CVP'er en ook al eens voorzitter van de InBev groep. De bedoeling was dus deze haan te vervangen door een waardiger exemplaar. Bij de restauratie van de kerk in april 2013 werd dan eindelijk na 24 jaar een nieuw, groter en prachtig exemplaar geplaatst.

We vonden nog een stukje film van het helikopterongeval; sorry voor de kwaliteit.

Conclusie

We vonden geen ongevalsverslag van deze crash. Op basis van de beelden is alleen uit te maken dat de piloot zijn staartrotor niet meer onder controle krijgt en na een paar rotatie's neerstort. Een andere bron zegt dat de staart eerste de toren van de kerk raakte en dat daardoor de piloot de controle kwijtraakte. Als bij wonder is de piloot ongedeerd uit het wrak gekomen en waren er geen slachtoffers op de grond.

Mocht iemand meer informatie of foto's hebben over dit ongeval zouden we het erg op prijs stellen mocht U die met ons willen delen. U kunt ons hier contacteren.

We kregen informatie dat piloot Rudi Verlent, uit Brasschaat, een ex-militaire piloot was van het Lichte Vliegwezen en dat hij veel vliegervaring had op helikopters.

Speciale dank aan Pierre Gillard voor de toelating om zijn foto's van de OO-COD te publiceren.

Links

- Het Laatste Nieuws: 15/11/1988

- Artikel op Helispot

Video: - Crash Kobbegem
Video afspelen...
Foto's (5)
OO-COD
OO-COD
OO-COD
OO-COD
OO-COD
Ongeval locatie