Bezig met laden...

Ongeval - OO-KBM

Details

OO-KBM Call Sign: OO-KBM
Registratie: OO-KBM
Bouwjaar: 1975
Serialnr: 1788
Operator: Kempische Bouwmaterialen, Turnhout
Fabrikant: Bell
Model: 206BII JetRanger

Datum: zaterdag 28 april 2001
Tijd (UTC): 12:00u
Locatie: Maastricht
Vluchtfase: Opstijgen
Oorzaak:

  • Menselijk

Slachtoffers

Bemanning (Ongedeerd): 1
Passagiers (Ongedeerd): 4

Omschrijving

De opdracht van de piloot was om een aantal vluchten te verzorgen boven een wielerevent. Tijdens de tweede vlucht hover-taxiede de bestuurder de heli op een hoogte van circa één meter richting een weiland met als doel daarna de neus in de wind te draaien en te vertrekken. Op het moment dat de bestuurder de neus in de wind wilde draaien, ervoer hij een trilling in de helikopter en voelde de stuurknuppel aan alsof deze geblokkeerd was naar achteren. Hierop besloot de bestuurder de helikopter aan de grond te zetten. Vervolgens raakte een ‘skid’ de grond, stuiterde de helikopter op en viel op de rechterzijde. De passagiers en de bestuurder konden de helikopter op eigen kracht verlaten. De helikopter raakte zwaar beschadigd.

Conclusie

Het weer voldeed aan de criteria voor het uitvoeren van een vlucht onder zichtvliegomstandigheden. Technisch onderzoek toonde geen tekortkomingen aan. De oorzaak moet dan ook gezocht worden in de omstandigheden waaronder de heli opereerde. De gevoelde trilling tijdens het hoveren met de wind in de rug kan zijn veroorzaakt door turbulente lucht die vanuit de staartrotor door het hoofdrotorveld werd geblazen. Om de grondsnelheid met een sterke rugwind terug te brengen naar nul moet een grote uitslag worden gegeven met de stuurknuppel (‘cyclic’). Waarschijnlijk liep deze daarbij in de achterste stand tegen de blokkering. 
Hoewel deze binnen de limieten lagen, kan een combinatie van voorliggend zwaartepunt, hoge startmassa, sterke rugwind en lage hoverhoogte aanleiding hebben gegeven tot een snelle toename van het benodigde vermogen. Wordt hierop niet direct en adequaat gereageerd dan zal de helikopter hoogte verliezen en kan een ‘skid’ de grond raken. Voorts bestaat de mogelijkheid dat het benodigde vermogen onder deze omstandigheden groter is dan het maximaal beschikbare vermogen. Mede vanwege de bovenstaande omstandigheden is het gebruikelijk dat met sterke rugwind op wat grotere hoogte wordt getaxied dan de standaard hoogte van één meter. De geringe ervaring van de bestuurder op het type kan ook  een rol hebben gespeeld bij het ongeval.

Links

- Ongevalsrapport van Nederlandse Onderzoeksraad

- Aviation Safety Network

Foto's (3)
OO-KBM
OO-KBM
OO-KBM
Ongeval locatie