Bezig met laden...

Ongeval - OO-ART

Details

OO-ART Call Sign: OO-ART
Fabrikant: Bell
Model: 47G-2

Datum: woensdag 1 maart 1972
Tijd (UTC): 00:00u
Locatie: Berghem (bij Oss in NL)
Vluchtfase: Vlucht
Oorzaak:

  • Technisch

Slachtoffers

Bemanning (Ongedeerd): 1
Passagiers (Ongedeerd): 1

Omschrijving

King Air Services had dus na de crash met de PH-KAH geen helikopter meer om aan de verplichtingen van het contract met de Gasunie te voldoen. Er werd een Belgische helikopter van Heliservice uit Knokke, met callsign OO-ART, gecharterd.
Vliegend op een hoogte van 450 - 500 ft boven de bossen in de buurt van Berghem (NL) liep het toerental van de motor opeens op en dat van de rotor daarentegen iets af. De bestuurder concludeerde dat de koppeling tussen motor en rotor defect was en zette een autorotatie-landing in. Hij probeerde aan weiland dat tussen de bossen lag te bereiken maar haalde dat nèt niet. De hoofdrotor en de staart raakten de bomen en het toestel sloeg in geringe duikstand en met geringe voorwaartse snelheid tegen de grond. Het werd ernstig beschadigd, de inzittenden bleven ongedeerd.

De Hughes 296C was op 15/02/1972, slechts twee weken voor de crash in het Belgisch Luchtvaartregister ingeschreven.

Conclusie

De crash werd veroorzaakt door een autorotatie (na een aandrijvingsprobleem) waarbij het toestel de bomen raakte en tegen de grond sloeg.  

De oorzaak van het aandrijvingsprobleem bleek een verstopping in een olietoevoerleiding te zijn geweest waardoor de gearbox oververhit raakte.

Hoge temperatuuraanwijzingen (maar net niet té hoge) waren al eerder geconstateerd door de piloot. De verstopping moest al bij de aflevering aanwezig geweest zijn; het toestel had sedert de complete revisie voor aflevering uit Duitsland nog maar 6,25 uren gevlogen.

Met dank aan Herman Dekker voor de informatie en de foto's; copyrights Herman Dekker Collectie.

Links

- Ongevalsrapport

Foto's (9)
OO-ART
OO-ART
OO-ART
OO-ART
OO-ART
OO-ART
OO-ART
OO-ART
OO-ART
Ongeval locatie