Bezig met laden...

Ongeval - PH-KAH

Details

PH-KAH Call Sign: PH-KAH
Fabrikant: Schweizer
Model: 269C

Datum: dinsdag 15 februari 1972
Tijd (UTC): 00:00u
Locatie: Schimmen (Limburg - NL)
Vluchtfase: Autorotatie
Oorzaak:

  • Technisch

Slachtoffers

Bemanning (Gekwetst): 1
Passagiers (Gekwetst): 1

Omschrijving

Tijdens kruisvlucht op geringe hoogte raakte de koppeling tussen motor en rotoraandrijving verbroken. De bestuurder zette direct een autorotatielanding in naar een terrein vlakbij een schakelstation van de Gasunie. Het toestel daalde echter zo snel, dat het op een spoorbaan die onder de aanvliegroute lag dreigde aan de grond te komen.
De bestuurder trok z'n toestel voor de spoorbaan op, waardoor het rotortoerental zover afnam, dat hij niet meer kon voorkomen dat de helikopter verderop met grote daalsnelheid op rijksweg 76 met de rechter zijkant tegen de vangrail in de middenberm botste.
De helikopter werd daarbij grotendeels vernield en beide inzittenden ernstig gewond.

Conclusie

Bij het onderzoek bleek dat het verstelmechanisme van de spaninstallatie van de koppeling ondeugdelijk was gemonteerd. Dit was namelijk onbeweeglijk star aan het framebeslag bevestigd terwijl het bovendien niet exact in de trekrichting van spankracht (ca. 110kg) was gericht.
Het afbreken van dit mechanisme was de directe oorzaak van het ongeval. Hoe een en ander precies tot stand was gekomen werd echter niet voor 100% duidelijk. Bij het groot onderhoud in augustus 1971 was dit mechanisme gedemonteerd geweest, de defecte actuator werd toen vervangen. Tijdens het ongeval was echter de oorspronkelijk actuator weer gemonteerd.
Uit verklaringen die tijdens het onderzoek werden afgelegd kon worden afgeleid dat het dagelijks onderhoud door verschillende personen werd verzorgd; ook de eigenaar-bestuurder had enkele keren montagewerkzaamheden aan het vliegtuig verricht.

Met dank aan Herman Dekker voor de informatie en de foto's; copyright Herman Dekker Collectie.

Links

- Ongevalsrapport

Foto's (2)
PH-KAH
PH-KAH
Ongeval locatie