Bezig met laden...

Ongeval - OO-TVI

Details

OO-TVI Call Sign: OO-TVI
Fabrikant: Robinson Helicopter Company
Model: R22

Datum: maandag 9 juli 2001
Tijd (UTC): 17:20u
Locatie: Heliport Fox, Ham, Belgie
Vluchtfase: Landen
Oorzaak:

  • Menselijk

Slachtoffers

Bemanning (Gedood): 1
Lieve Verdoodt
Passagiers (Ongedeerd): 1
Luc Daelemans

Omschrijving

Piloot Lieve Verdoodt en fotograaf Luc Daelemans waren net terug van een fotoreportage. Ze hadden voor de Gazet van Antwerpen boven en rond de stad Antwerpen een reportage gemaakt naar aanleiding van de Ronde van Frankrijk, die op 9 en 10 juli 2001 in Antwerpen is vertrokken.

Na een veilige vlucht en landing op de helihaven Fox te Ham, was de piloot erg gehaast omdat ze een doktersafspraak had die avond. De rotor van de Robinson R22 stond nog na te draaien toen de piloot al naar de loods ging om de transportwieltjes te gaan oppikken. De cyclic was intussen naar voor gevallen waardoor de rotor vooraan heel laag draaide. 

Bij de terugkeer van de loods om de wieltjes aan de helikopter te bevestigen werd de piloot door de nog draaiende rotor aan het hoofd geraakt en overleed kort nadien in het ziekenhuis van Heusden Zolder aan de gevolgen van deze verwondingen.

Lieve Verdoodt was een bekende in de Belgische helikopterwereld; samen met Romain Schots had ze in 1993 de helikopterschool Paramount Helicopters opgericht. Tot de faling in 2016 was Paramount Helicopters een van de bekendste helikopterscholen van Belgie.

Conclusie
  • Van dit ongeval konden we geen officieel ongevalsrapport terugvinden.
  • De oorzaak was het zich naar de helikopter begeven terwijl de rotor nog steeds draaide.
  • Blijkbaar was de cyclic ook niet voldoende vastgezet en daardoor naar voor gevallen waardoor de rotor vooraan erg laag draaide.

Dit ongeval waarbij deze zeer goede pilote om het leven kwam is de aanleiding om nogmaals te wijzen op de gevaren van een draaiende rotor. De piloot moet steeds aan de commands blijven zolang de rotoren draaien.

Links

- Krantenartikel Gazet van Antwerpen

Foto's (3)
OO-TVI
OO-TVI
OO-TVI
Ongeval locatie