Bezig met laden...

Ongeval - PH-OKE

Details

PH-OKE - Ongeval tijdens taxiŽn naar startbaan Call Sign: PH-OKE
Registratie: PH-OKE
Bouwjaar: 1973
Serialnr: 93-0241
Operator: N.R.G. van der Meer (Ryfas Helicopters BV), Almere
Fabrikant: Schweizer
Model: 269C

Datum: donderdag 13 maart 2014
Tijd (UTC): 13:30u
Locatie: Hilversum Airport (EHHV)
Vluchtfase: Opstijgen
Oorzaak:

  • Menselijk

Slachtoffers

Bemanning (Gekwetst): 1
Passagiers (Gekwetst): 2

Omschrijving

Tijdens het taxiën richting de startbaan heeft de helikopter de grond geraakt en is vervolgens omgeslagen. De helikopter is hierbij totaal vernield. De drie inzittenden raakten gewond. De drie inzittenden wisten zelfstandig uit de helikopter te komen en zijn zwaargewond overgebracht naar het ziekenhuis.

De helikopter die neerstortte was van het bedrijf Ryfas Helicopters dat gevestigd is op vliegveld Hilversum. De Luchtvaartpolitie en de Onderzoeksraad Voor Veiligheid onderzoekt het neerstorten van de heli. De resten van het toestel werden opgehaald om het onderzoek verder te kunnen zetten.

Alle drie inzittenden liepen tijdens het ongeval lichte verwondingen op, variërend van kneuzingen tot een gebroken rib bij een van de passagiers. Alle inzittenden zijn ter controle naar het ziekenhuis vervoerd. Beide waarnemers zijn dezelfde dag ontslagen, de piloot de volgende dag.

Conclusie

De vlucht betrof een inspectie vlucht met twee waarnemers. De piloot was zeer ervaren met ruime ervaring op het type helikopter waarmee werd gevlogen.

Er zijn geen tekortkomingen aangetroffen aan de motor, hoofd- en staartrotor en de bedieningsorganen van de helikopter.

Uit het onderzoek is geen eenduidige oorzaak naar voren gekomen. Een technische oorzaak is onwaarschijnlijk en het weer speelde geen rol bij het ontstaan van dit ongeval.

Er was sprake van een licht overgewicht van de helikopter. Hoewel het overgewicht voor een situatie heeft gezorgd waarbij de limieten van helikopter enigszins zijn overschreden, heeft dit geen merkbaar effect gehad op de bestuurbaarheid van de helikopter. Omdat de helikopter op de grens van zijn toegestane maximale gewicht vloog, waren de marges voor fouten gering.

De piloot kan zich van het ongeval niets herinneren. Hoogstwaarschijnlijk heeft de helikopter tijdens het taxiën, in een moment van verminderde oplettendheid van de piloot, traverserend de grond geraakt waarna de helikopter over de linkerskid is gerold en vervolgens met de hoofdrotor de grond heeft geraakt. De herinnering van beide waarnemers over de aard en richting waarmee de helikopter de grond heeft geraakt, lopen uiteen.

Als gevolg van het ongeval is de helikopter volledig vernield en hebben de inzittenden lichte verwondingen opgelopen

Links

- Ongevalsrapport

Video: Hilversum - Helikopter stort neer
Video afspelen...
Foto's (6)
PH-OKE - Ongeval tijdens taxiŽn naar startbaan
PH-OKE - Ongeval tijdens taxiŽn naar startbaan
PH-OKE - Ongeval tijdens taxiŽn naar startbaan
PH-OKE - Ongeval tijdens taxiŽn naar startbaan
PH-OKE - Ongeval tijdens taxiŽn naar startbaan
PH-OKE - Ongeval tijdens taxiŽn naar startbaan
Ongeval locatie