Bezig met laden...

Logboek

UPDATE: Afghanistan en helikopters - een laatste overzicht

UPDATE: Afghanistan en helikopters - een laatste overzicht

Om het hoofdstuk Afghanistan en helikopters af te sluiten hebben we gepoogd om een nieuwe inventaris op te maken van de helikoptervloot van het voormalige leger van Afghanistan.

Volgens verschillende bronnen en de US Army zijn in het totaal 45 helikopters in handen gevallen van de taliban nu ze controle hebben over Afghanistan. Maar de US Army heeft de toestellen deskundig onklaar gemaakt en deze zullen zonder ingrijpende herstellingen niet meer kunnen vliegen. Het zijn:

  • 14 Russian Helicopters Mi-17 helikopters  
  • 5 Boeing CH-46E Sea Knight helikopters
  • 14 MD 530F helikopters 
  • 12 Sikorsky UH-60 Black Hawk helikopters

Daarnaast zijn bemanningen van de Afghaanse luchtmacht met hun helikopters naar het buurland Oezbekistan gevlucht en daar geland. Het zijn:

  • 19 Russian Helicopters Mi-17 helikopters
  • 9  Sikorsky UH-60 Black Hawk helikopters

Een onbekend aantal Afghaanse legerhelikopters is naar Tajikistan gevlucht en daar geland. 

Anderzijds waren voor de komst van de taliban ongeveer 25 helikopters van de Afghaanse luchtmacht het land uit voor MRO (onderhoud, reparatie & overhaul).  Over welke toestellen het gaat en waar die nu verblijven is nog niet bekend.

Anderzijds kwam uit Russische bron, van Rosoboronexporter, informatie dat de taliban meer dan 100 Mi-17 hebben veroverd waarvan het grootste deel aan de grond staan bij gebrek aan onderdelen en onderhoud. Voor zover geweten hebben de taliban geen helikopters ingezet in gevechtsoperaties.

 

De video van AFP op Youtube (klik op de foto hieronder) hieronder heeft een beeld in welke staat de US Army de helikopters en andere vliegtuigen op het vliegveld van Kabul heeft achtergelaten.

Video:     

 

 

 

 

 

 

 

Onderstaande video toont hoe de taliban met een UH-60 Black Hawk boven het vliegveld van Kabul vliegen. Blijkbaar heeft de US Army niet alle helikopters onklaar kunnen maken of was dit toestel reeds eerder in handen van de taliban gevallen.

Video:
Video afspelen...

1 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *