Bezig met laden...

Logboek

De NTSB wil in elke turbinehelikopter een zwarte doos

De NTSB wil in elke turbinehelikopter een zwarte doos

De Amerikaanse NTSB (National Transportation Safety Board), die de onderzoeken doet naar de ongevallen met helikopters, dringt er nu bij de helikopterfabrikanten op aan om alle turbinehelikopters uit te rusten met een recorder die data, audio en beelden ongevalsbestendig kan opslaan, een soort zwarte doos.

Deze vraag, via een persbericht,aan fabrikanten Airbus Helicopters, Bell, Leonardo, MDHI, Robinson en Sikorsky komt er nadat de NTSB reeds in 2013 en terug in 2015 tevergeefs aan de Amerikaanse FAA (Federal Aviation Authority)gevraagd heeft om deze uitrusting verplicht te maken in alle turbinehelikopters. De FAA heeft deze vraag en advies telkens naast zich neergelegd. De FAA heeft voor helikopters, die aan specifieke criteria beantwoorden, reeds lang een verplichting om een zwarte doos te hebben voor de opslag van data en audio maar geen video.

Dane Schulze, directeur van de afdeling vliegveiligheid van de NTSB, is van mening dat het installeren van de nieuwe recorders (data, audio en video) in turbinehelikopters zal bijdragen tot betere resultaten van ongevallenonderzoek. Dergelijke onderzoeksresultaten zijn de basis om helikopters veiliger te maken of om piloten te informeren over risico's.

De FAA erkent de voordelen van deze nieuwe recorders maar heeft deze tot op heden niet algemeen verplichtend gemaakt. De NTSB heeft in 86% van de 185 onderzochte crashes haar onderzoek moeten uitvoeren zonder data van zwarte dozen.

NTSB spreekt nu rechtstreeks de helikopterfabrikanten aan omdat veiligere helikopters ook in het voordeel van de helikopterfabrikant spelen, en hoopt dat men snel zal zorgen voor de standaard installatie van deze recorders.

Het rapport van de NTSB met een paar significante voorbeelden, kun je hier lezen. 

In Europa heeft EASA op 27 januari 2020 een nieuwe aanbeveling geformuleerd voor de operatoren en bezitters van kleine helikopters. De SIB 2019-15R1 (Safety Information Bulletin) adviseert de eigenaars en operatoren van kleine en medium helikopters (categorie CS-27 tot 3.175 kg) om een 'zwarte doos', een vluchtrecorder, te installeren in hun toestellen.

EASA is wel duidelijk dat een dergelijke installatie niet verplicht is voor dit type helikopters maar bevestigt dat er een mogelijke veiligheidsverbetering kan worden bereikt door de installatie van een dergelijke vluchtrecorder.

Update:

Op 5 juni 2020 heeft de HAI een reactie geschreven over het voorstel van de NTSB. Klik hier

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *