Bezig met laden...

Logboek

FLASH: Oekrainse helikopters in het corruptieschandaal?

FLASH: Oekrainse helikopters in het corruptieschandaal?

Het onderzoek naar corruptie binnen het Oekraïense staatsapparaat draait op volle toeren. Gisteren waren er weer een aantal huiszoekingen bij toplui en politici die in verdenking gesteld zijn van corruptie en/of collaboratie met de Russen. De directeur van het SBI (State Bureau of Investigation) Oleksiy Sukhachev (foto)  liet weten dat deze zaken nog maar het begin zijn. In twee van die dossiers zijn er ook helikopters betrokken. 

 

Motor Sich

We schreven reeds op 23 oktober 2022 dat de ex-topman van de fabriek van helikopterturbines, Motor Sich JSC, de 84-jarige Vjatsjeslav Bohuslajev, werd gearresteerd samen met een andere topmanager van het bedrijf op verdenking van collaboratie met de Russische troepen.

Gisteren werd bekend dat Vjatsjeslav Bohuslajev, na de Russische invasie, nog altijd belastingen en vergoedingen heeft betaald aan de pro-Russische separatisten in Donetsk. Hij zou ook, zoals eerder door bronnen gesuggereerd, turbines en onderdelen voor helikopters aan de Russen hebben verkocht. Motor Sich was tot 2014 hofleverancier van helikopterturbines aan Russian Helicopters maar dit stopte na de annexatie van de Krim door Rusland. 

Zijn zoon Oleksandr Vyacheslavich Bohuslajev is hoofdingenieur van JSC Motor Sich. Of hij ook is opgepakt of nog steeds in dienst is, is ons niet bekend. Sinds oktober 2022 staat het bedrijf onder direct toezicht van het ministerie van Defensie.

 

Airbus Helicopters

In het kader van het onderzoek naar de fatale crash van de Airbus SuperPuma H225 op 18 januari 2023 waarbij naast de Oekraïense minister van Binnenlandse Zaken, Denis Monastyrsky, nog 14 anderen om het leven kwamen, werd ook het contract met Airbus Helicopters aan een grondig onderzoek onderworpen. Blijkbaar hadden veiligheidsfunctionarissen geklaagd dat de tweedehands Airbus H225 helikopters in slechte staat verkeerden bij de levering.

In juni 2018 tekende de toenmalige minister van Binnenlandse Zaken, Arsen Avakov, namens Oekraïne een groot helikopterorder bij Airbus Helicopters. Het order bestond uit 21 tweedehands H225 helikopters, 10 nieuwe H145 helikopters en 24 nieuwe H125 helikopters. Gisteren werd bij Arsen Avakov ook een huiszoeking in dit verband gehouden. Hijzelf verklaarde later aan de pers dat de onderzoekers niets hadden gevonden. 

Over de oorzaak van de dodelijke crash met de H225 is nog niets bekendgemaakt. 

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *