Bezig met laden...

Logboek

75 JAAR Belgische Luchtmacht stelt haar A109BAi demo team voor in Florennes

75 JAAR Belgische Luchtmacht stelt haar A109BAi demo team voor in Florennes

We waren gisteren te gast op de vliegbasis van de Belgische luchtcomponent te Florennes ter gelegenheid van de voorstelling van de drie demonstratieteams van de luchtmacht. We kregen het F-16 solo display team, de Red Devils (Marchetti – SF260) en het A109BA display team te zien. Al onze aandacht ging natuurlijk uit naar het Agusta A109 BAi display team.

In de persbriefing presenteerde  A109 display commandant vlieger Jo Jacobs zijn team en de helikopter. Het is een jarenlange traditie bij de Belgische luchtmacht om tijdens het airshowseizoen het 'Helicopter Display Team' te laten optreden. Tijdens een demonstratievlucht presenteert de bemanning zijn airmanship en de capaciteiten van het toestel aan het grote publiek.

Het team fungeert als ambassadeur voor de luchtmacht en voor ons land op luchtvaartshows in binnen- en buitenland. Zij zijn daarnaast ook een belangrijke schakel in de rekrutering voor Defensie.

Het toestel wordt gevlogen door de ervaren piloten commandant vlieger Jo Jacobs ('J.J.') en commandant vlieger Stijn Soenens ('Stijn') terwijl een vijfkoppig technisch team ervoor zorgt dat het vliegtuig optimaal onderhouden wordt. Naast het demonstratievliegen is het team tijdens de vele nationale en internationale evenementen het eerste contactpunt voor jongeren, die door hun interesse in luchtvaart en techniek Defensie als mogelijke werkgever beschouwen.

Na deze uiteenzetting was het tijd voor de display van de A109. Piloten J.J. en Stijn maakten waren met hun helikopter een stuk minder luidruchtig dan de F-16 maar de kwaliteit van de display was zeker even goed of beter. Stuurmanskunst, perfectie en veiligheid zijn geen loze woorden voor deze piloten! En de 30-jaar oude A109 helikopter, hij doet alles nog nog perfect.

Misschien tijd om daar even bij stil te staan. Eind deze zomer gaan de laatste twee Alouette's en een A109 uit dienst. Dan resten de Luchtmacht nog 10 Agusta A109, 4 NH90 sar/mar helikopters en 4 NH90 transporthelikopters. Van deze laatste is bekend dat ze omwille van budget maar beperkt mogen vliegen. Meer dan tijd dat Minister van Defensie met een voorstel naar de regering stapt want een aanschaf en operationeel maken van nieuwe helikopters duurt verschillende jaren. Geen tijd te verliezen dus!

En nu terug vliegen... wie Jo en Stijn met hun Razzle Blade in België aan het werk wil zien, kan dit jaar onder andere terecht op het Air Event in Koksijde (22-23 juli), de Tailwheel Meet in Overboelare (7-8 augustus) en de Sanicole International Airshow in Hechtel (10-11-12 september) en op de verschillende activiteiten in het kader van 75 jaar Belgische luchtmacht.

Dank aan JJ en Stijn voor de prachtige demo en dank aan Kurt Verwilgen en team voor de organisatie van dit event.

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *