Bezig met laden...

Logboek

Volocopter, M3 en Pipestrel doen Airprox-testen

Volocopter, M3 en Pipestrel doen Airprox-testen

De komst van de nieuwe luchttaxi's (UAM - urban air mobility) en allerlei onbemande toestellen (UAS - unmanned aerial systems) zal in de nabije toekomst voor uitdagingen zorgen in het ATM (air traffic management) en de integratie met het bestaande luchtverkeer. Waar nu met onderlinge afstanden wordt gewerkt van 5 km zal in de toekomst boven drukke steden met heel beperktere veiligheidsafstanden moeten worden gewerkt.  

Pipestrel, fabrikant van het eerste gecertificeerde elektrische vliegtuig, MS Systems, ATM (air traffic management) en UAS (unmanned aerial systems) operator, en Volocopter, de pionier van stedelijke luchtmobiliteit (UAM), hebben hun eerste gezamenlijke vluchttestcampagne in Frankrijk op het vliegveld van Pontoise voltooid.

De vluchttests, die een week duurden, simuleerden drie verschillende vermijdingsmanoeuvres in echte situaties waarin onvoorziene omstandigheden zich voordoen, zoals een volledige sluiting van de luchthaven of de vertiport, een niet-beschikbaar laatste naderings- en startgebied (FATO) en een AirProx . Deze gezamenlijke campagne tussen de drie bedrijven en de Franse partners, Groupe ADP en haar dochteronderneming Hologarde, had tot doel een soepele interactie te bereiken tussen het onbemande verkeersbeheer (UTM) in het lagere luchtruim en standaard ATM-systemen voor de burgerluchtvaart. 

Aangezien bestaande ATM-systemen niet zijn ontworpen om hogere volumes of digitalisering aan te kunnen, zal het harmoniseren van bestaande en nieuwe verkeersbeheersystemen voor de integratie van deze nieuwe luchtvaart moeten zorgen voor efficiënte grootschalige operaties. Dit omvat commerciële, algemene en dronevliegtuigen voor vracht- en passagiersvluchten, zowel bemand als onbemand.  

Het CORUS-XUAM-project, gefinancierd door het initiatief SESAR (Single European Sky ATM Research) van de Europese Unie, richt zich op het oplossen van deze uitdaging om conventionele en nieuwe verkeersbeheersystemen te integreren en bestaat uit 19 partners en 11 gerelateerde derden. M3 Systems, Pipistrel en Volocopter voltooiden allemaal individuele vluchttestcampagnes voorafgaand aan dit evenement om hun toestellen in lijn te brengen met de U-space-diensten.

De CORUS-XUAM-vluchttesten uitgevoerd op het vliegveld van Pontoise bij Parijs is de derde van verschillende vluchttests om een verscheidenheid aan real-world scenario's te simuleren die aantonen hoe UTM en ATM elkaar kruisen met verschillende vliegtuigtypen. Bovendien zal het CORUS-XUAM-project in de loop van 2022 proactief een veilig en gecontroleerd lager luchtruim blijven testen en creëren in het kader van het ambitieuze SES (Single European Sky)-initiatief van de Europese Unie.

De succesvolle vluchttests op het vliegveld van Pontoise werden uitgevoerd met het BOREAL op afstand bestuurde vliegtuigsysteem van M3 System, Pipistrel's bemande Velis Electro, het enige gecertificeerde elektrische vliegtuig in commerciële dienst ter wereld, en Volocopter's full-scale, op afstand bestuurde 2X prototype. Pipistrel maakte gebruik van de conventionele ATM-toren, terwijl Volocopter en M3 Systems het UTM-systeem gebruiken. De volgende drie vluchtscenario's werden getest: 

  • De onverwachte bezetting van een FATO en vliegtuigomleiding als gevolg van prioritaire landing van een ander toestel - door Pipistrel en Volocopter.
  • De omleiding van een vliegroute als gevolg van de sluiting van een luchthaven of vertiport – M3 Systems. 
  • De omleiding van een vliegroute met twee vliegtuigen die hetzelfde pad vliegen - M3 Systems en Volocopter-vliegtuigen. 

"Volocopter is verheugd dat het opnieuw een succesvolle vliegtest binnen het SESAR CORUS-XUAM-project heeft voltooid. In 2019, toen we de 2X ATM-integratie voor het eerst testten op de luchthaven van Helsinki, waren we actief betrokken bij de ontwikkeling van het Europese U-Space Concept of Operations," zei Oliver Reinhardt, Volocopter's Chief Risk and Certification Officer (CRCO). "Het bouwen van een efficiënt ecosysteem rond UAM is de missie van Volocopter. Het verbinden van ATM / UTM-integratie met ons digitale platform, VoloIQ, is klaar om een integraal onderdeel te zijn in het brengen van UAM naar grote steden over de hele wereld. Ik kijk uit naar de volgende CORUS-XUAM testvluchten later dit jaar in Duitsland en wat we daar kunnen bereiken."  
 
Dit project heeft financiering ontvangen van de gemeenschappelijke onderneming SESAR in het kader van het Horizon 2020-onderzoeks- en innovatieprogramma van de Europese Unie onder subsidieovereenkomst nr. 101017682.

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepubliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *