Bezig met laden...

Logboek

Defensienota NL 2022: Cougars krijgen toch vervanging in 2030

Defensienota NL 2022: Cougars krijgen toch vervanging in 2030

Investeringen, vernieuwingen en onderhoud zijn nodig voor de krijgsmacht van de toekomst. Hiermee bouwen we een sterker Nederland, een veiliger Europa en investeren we in een krachtige NAVO en Europese Unie. En beschermen we onze vrijheid, veiligheid en welvaart. Dat is het uitgangspunt van de Defensienota 2022, die minister Kajsa Ollongren en staatssecretaris Christophe van der Maat naar de Tweede Kamer hebben gestuurd.

Nederland investeert de komende jaren fors in Defensie. Het kabinet investeert tussen 2022 en 2025 zomaar € 14,8 miljard extra. Met deze investering werkt Defensie toe naar een toekomstbestendige krijgsmacht. Defensie gaat de komende jaren flinke stappen zetten om Nederland sterker te maken en Europa veiliger.

Voor de luchtmacht ligt de nadruk op het vergroten van de eigen slagkracht, waarmee in internationaal verband een grotere bijdrage kan worden geleverd aan de gezamenlijke afschrikking en aan het optreden in het hoogste deel van het geweldsspectrum.

Op vlak van de vliegtuigen komen er 6 extra F-35’s en de F-35 vloot zal worden uitgerust met modernere wapens. Op vlak van de helikopters is er reeds aardig aan de weg getimmerd, staat er nog veel op stapel en is er een verrassing.

Maar de verrassende beslissing in deze Defensienota 2022 is wel deze in verband met de Airbus Cougar-transporthelikopters. De Cougar middelzware transporthelikopters zijn nu zo’n 25 jaar in gebruik. Door eerdere bezuinigingen zouden de Cougars vanaf 2011 vroegtijdig uit dienst worden genomen, maar door de startup vertragingen en de problemen met de inzetbaarheid van de NH90 bleven de Cougars toch in gebruik. Rond 2030 zouden de Cougars definitief met pensioen gaan, zonder te worden vervangen.

Nu werd beslist om de Cougar-transporthelikopters op termijn toch te vervangen door ‘Medium Utility Helicopters’, die speciale operaties op land en op zee kunnen ondersteunen. Dit is een duidelijk een versterking van onze helikoptervloot. In legerkringen denkt men al aan de Airbus H145M. 

Nederland zal na deze investeringen over een van de meest performante en moderne helikoptervloten van West-Europa beschikken. De Russische inval in Oekraïne heeft veel onmogelijkheden toch mogelijk gemaakt!

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *