Bezig met laden...

Logboek

Bell 525 krijgt extra voorwaarden bij certificatie

Bell 525 krijgt extra voorwaarden bij certificatie

Reeds op 15 December 2011 heeft Bell Helicopter de aanvraag gedaan voor een type certificatie van haar nieuw Model 525 Relenthless. De bi-turbine helikopter heeft een MTOW van 20.500 lbs en een maximale capaciteit van 19 passagiers en 2 piloten.

De Bell 525 helikopter heeft een "four-axis full authority digital flight by wire flight control system" die de helikopter bestuurd door input van de piloot en de "flight director modes".

Naar aanleiding van de crash met de Bell 525 en de aanbevelingen in het ongevalsrapport van de NTSB heeft de FAA nu beslist bij de certificatie een extra voorwaarde op te leggen bij nieuwe en niet-voorheen gebruikte technologieën. De traditionele systemen pikken deze nieuwe aspecten niet voldoende op. 

De fly-by-wire technologie elimineert de 'mechanische of hydraulische' feedback (aan de piloot) van de controle-organen van een helikopter. Om dat te vermijden moet er voldoende waarschuwingen gegeven worden aan de piloten met betrekking tot de gevlogen flight modes. Automatische wijzigingen van de flight modes moeten tijdig aan de piloten worden geïnformeerd. Het ontbreken van deze feedback was volgens de NTSB een van de oorzaken van de crash met het prototype van de Bell 525 Relenthless.

Wat ons verbaast is dat de fly-by-wire technologie reeds jaren operationeel is bij sommige militaire helikopters en dat men slechts nu dit probleem onderkend. Het ongevalsrapport van de NTSB gaat niet in op het gebruik van de technologie in militaire helikopters en mist hier een belangrijke analyse omdat de militairen hiermede al heelwat ervaring hebben opgedaan. De Bell 525 is de eerste fly-by-wire burgerhelikopter op de markt.

Bell doet er alles aan om de 525 Relenthless zo snel mogelijk te certificeren om ten laatste eind 2019 met de uitleveringen van de eerste toestellen te kunnen beginnen.

Video:
Video afspelen...

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *