Bezig met laden...

Logboek

In de serie befaamde Heli Roofpads: Saigon (Vietnam)

In de serie befaamde Heli Roofpads: Saigon (Vietnam)

Dit is waarschijnlijk de meest beroemde helipad ter wereld. Het is de helipad van de Amerikaanse ambassade in Saigon; deze helipad speelde een belangrijke rol in de ontknoping van de Vietnamese oorlog in 1975.

De laatste Amerikanen en hun bondgenoten (meer dan 2.000 personen) werden via deze helipad geevacueerd naar een vliegdekschip dat voor de kust lag. Het was een van de moeilijkste momenten in de Amerikaanse geschiedenis toen duidelijk werd dat de langste en bloedigste oorlog verloren was.

Ambassadeur Martin weigerde eerst de ambassade te verlaten vooraleer alle andere medewerkers en sympatisanten waren opgepikt maar op bevel van president G. Ford werd hij door de mariniers verplicht om aan boord te gaan van de Huey helicopters die af en aan vlogen.

Voor de hekkens van de ambassade stonden enkele honderden sympatisanten te vergeefs wachten om ook naar de "vrijheid" te kunnen vluchten. Een paar uur later rolden de Vietcong tanks over het domein van de Amerikaanse ambassade.

Klik hier voor het fotoalbum van de Heli Roofpad van de Ambassade in Saigon

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *