Bezig met laden...

Logboek

Eerste productie Leonardo AW609 vliegt

Eerste productie Leonardo AW609 vliegt

Het Leonardo AW609 Tiltrotor-programma zette een belangrijke mijlpaal met de eerste vlucht van het allereerste AW609-productietoestel. 

Het toestel, aangeduid als AC5, ging op 13 oktober 2022 de lucht in op Leonardo's locatie in Philadelphia en voerde de eerste succesvolle testen tijdens de vlucht uit van alle systemen en algemene afhandeling. 

Het eerste productievliegtuig voegt zich bij een prototype in de VS en twee andere in Italië, die momenteel allemaal betrokken zijn bij de laatste fasen van testactiviteiten voorafgaand aan de Amerikaanse Federal Aviation Administration FAA-certificering.

AC5 zal in de Leonardo-vloot worden gehouden en gebruikt worden voor klantdemonstraties, evaluaties en uitbreiding van missiecapaciteiten alsmede ondersteuning bij de overgang van de ontwikkelings- naar de operationele fase. De vorige toestellen, AC1, AC3 en AC4 zijn de prototypes die ook voor de certificatie worden gebruikt. Prototype AC2 crashte op 2 november 2015 bij een testvlucht waarbij de twee testpiloten het leven lieten. 

Momenteel staan de productievliegtuigen van drie klanten op de speciale eindassemblagelijn in de Leonardo fabriek in het Amerikaanse Philadelphia.

Gian Piero Cutillo, MD Leonardo Helicopters, zei: "Deze geweldige prestatie draagt bij aan verschillende mijlpalen voor het AW609-programma van het afgelopen jaar. Samen getuigt dit van het niveau van volwassenheid dat dit baanbrekende programma heeft bereikt en van onze referenties om te pionieren in het opkomende 'snelle helikopter' domein.”

Eerder dit jaar nam de AW609-lanceerklant in de Verenigde Staten, Bristow Group, deel aan een 60 minuten durende demonstratievlucht in Philadelphia, een belangrijke mijlpaal voor de operationele inzet van de AW609.

Ook werd in maart 2022 het gebruikersbestand van de AW609 verder uitgebreid met de toevoeging van een niet nader genoemde Europese operator van Leonardo's helikopters die ernaar streeft om vier tiltrotors te introduceren om een reeks passagiersvervoermissies uit te voeren ter ondersteuning van zijn point-to-point operaties wereldwijd.

Leonardo hoopt dat de AW609 een revolutie teweegbrengen in het luchtvervoer dankzij zijn helikopterachtige veelzijdigheid en vliegtuigachtige prestaties. De AW609 blinkt uit in het leveren van snel vervoer van punt naar punt over grote afstanden, of het nu gaat om het verbinden van stadscentra of het bieden van tijdige toegang tot afgelegen locaties. Het kan maximaal negen passagiers vervoeren in het comfort van een drukcabine, waardoor privé- en zakenreizen, EMS, SAR, offshore-operaties en patrouilles worden getransformeerd voor zowel de particuliere als de overheidssector.

Tot op heden heeft het programma bijna 1.900 vlieguren geregistreerd in de VS en Italië. Gebruikers zullen uitgebreide ondersteunings- en trainingspakketten krijgen, voornamelijk met het hoofdkantoor in Leonardo's nieuwe Training Academy in Philadelphia. Het werd geopend in 2021 en is de thuisbasis van 's werelds eerste AW609 full-flight simulator.

Video:
Video afspelen...

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *