Bezig met laden...

Logboek

50 jaar geleden ging eerste Fenestron in de lucht

50 jaar geleden ging eerste Fenestron in de lucht

Op 12 April was het dag op dag 50 jaar geleden dat een Franse Gazelle met de eerste Fenestron staartrotor de lucht inging. 

De Fenestron, die stiller en veiliger is dan een conventionele staartrotor, is het paradepaardje gebleven van Sud Aviation, die nadien Aerospatiale werd, nadien Eurocopter en nu uiteindelijk Airbus Helicopters.

Zelfs nu vijftig jaar later, in de nieuwe generatie helikopter, de Airbus Helicopters H160 kan de Fenestron niet ontbreken. De Fenestron op de H160 is het laatste maar tegelijk ook het grootste model ooit gebouwd. 

Het idee van de Sud Aviation ingenieurs was om de grondcrew beter te beschermen maar tegelijk ook om de staartrotor beter te beschermen bijvoorbeeld bij missies aan hoogspanningslijnen. Dat Fenestron ook geluidsvriendelijker was kwam pas veel later en was mooi meegenomen. Het originele patent voor het concept van Fenestron staat op naam van het Schotse engineeringbedrijf Weir Ltd. en was een idee van C. G. Pullin in Mei 1943, 75 jaar geleden.

De Fenestron werd voor het eerste gecertificeerd op de Gazelle begin 1972 en kort nadien ingebouwd op de eerste mono-turbine Dauphin, die voor het eerst vloog in Juni 1972. 

In 1975 werden testen uitgevoerd met een Fenestron op een zeven-tons Puma maar met een diameter van 1m60 en 11 rotor bladen bracht dit geen voordeel op deze zwaardere helikopter. Het idee om de Fenestron ook in de zware helikopters in te bouwen werd dan afgevoerd.

Eind van de zeventiger jaren werd een volledige composiet Fenestron gebouwd die een diameter van 1m10 aankon en werd ingebouwd in de Dauphin. Na vele testen werd een nog stillere Fenestron gebouwd die werd getest en finaal ingebouwd in de H135 in 1994. De H130 volgde in 1999 en ook de H145 kreeg een Fenestron staartrotor in 2010.

50 jaar later krijgt de Airbus H160 de laatste versie en tegelijk de grootste Fenestron met een diameter van 1m20. De H160 Fenestron is 12° gekanteld en zorgt voor een beter vermogen en stabiliteit.

Ongetwijfeld is de Fenestron een mijlpaal in de helikopterontwikkeling. En dat hebben we te danken aan het idee van Mr Pulin 75 jaar geleden en de durf van de Sud Aviation ingenieurs 50 jaar geleden om de Fenestron in de Gazelle in te bouwen.

Video:
Video afspelen...

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepubliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *