Bezig met laden...

Logboek

Helikopterpiloot wordt Commandant van de Nederlandse Strijdkrachten

Helikopterpiloot wordt Commandant van de Nederlandse Strijdkrachten

Luitenant-generaal en Apache-helikopterpiloot Onno Eichelsheim wordt de nieuwe Commandant der Strijdkrachten.

De ministerraad heeft ingestemd met de voordracht van generaal Eichelsheim door minister Bijleveld-Schouten. Eichelsheim volgt op 15 april 2021 luitenant-admiraal Rob Bauer op, die voorzitter wordt van het militaire comité van de NAVO. Eichelsheim is sinds juli 2019 de plaatsvervanger van Bauer.

Onno Eichelsheim (Schiedam, 1966) begon zijn militaire loopbaan in 1986 als cadet aan de Koninklijke Militaire Academie. In 1990 voltooide hij zijn vliegopleiding en behaalde zijn helikopter 'wings'.

Tot 1996 vervulde hij diverse operationele functies als helikoptervlieger bij het 299 squadron op vliegbasis Deelen en werd hij uitgezonden naar Bosnië. Daarna maakte hij deel uit van het eerste Nederlandse Apache Squadron in Fort Hood in Texas (VS). Na zijn terugkeer in Nederland werd Eichelsheim benoemd tot vluchtcommandant van het 301 Apache Squadron en werd in 2000 uitgezonden naar Bosnië. In 2004 werd hij uitgezonden naar Kabul (Afghanistan).

In 2005 werd Eichelsheim als luitenant-kolonel, commandant van 301 Squadron. Daarnaast was hij actief betrokken bij het Defensie Helikopter Commando. In 2006 voltooide hij een uitzending naar Uruzgan (Tarin Kowt, Afghanistan) als detachementcommandant.

In 2009 voltooide Eichelsheim projecten zoals de vervanging en modernisering van de Chinook, budgettaire afstemming NH-90 en de Business Case voor het ‘Defence Flight Simulation Centre’. Dit deed hij als hoofd van de sectie helikopters bij de Directie Operationeel Beleid, Behoeftestelling en Plannen bij de Defensiestaf in Den Haag.

In 2011 werd kolonel Eichelsheim hoofd Helikopter Operaties. In deze functie was hij verantwoordelijk voor de introductie van de nieuwe CH-47F Chinooks en de NH-90's. Daarnaast was hij verantwoordelijk voor de uitfasering van drie oudere type helikopters (waaronder de Alouette III). In 2014 werd hij als commodore, directeur operaties bij het hoofdkwartier van de Koninklijke Luchtmacht. 

In april 2016 werd Onno Eichelsheim bevorderd tot generaal-majoor en aangesteld als directeur van de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD). 

Eichelsheim volgt op 15 april 2021 luitenant-admiraal Rob Bauer op als Commandant der Strijdkrachten en boegbeeld van de Nederlandse Krijgsmacht. 

Van harte proficiat en leuk om een helikopterpiloot aan het hoofd van de Nederlandse Krijgsmacht te zien! Veel succes gewenst. 

Foto copyright: Defensie (NL) - Arenda Oomen

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *