Bezig met laden...

Logboek

Bell en Safran werken samen om de Bell 505 op SAF te laten vliegen

Bell en Safran werken samen om de Bell 505 op SAF te laten vliegen

Safran Helicopter Engines en helikopterbouwer Bell hebben een samenwerkingsinitiatief aangekondigd om de technische prestaties en economische effecten van SAF (duurzame luchtvaartbrandstof) op de door Safran Arrius 2R turbine aangedreven Bell 505 te onderzoeken.

Zo zullen speciaal voorziene Bell 505-helikopters vluchten uitvoeren uitsluitend met gemengde SAF brandstof. Zowel Bell als Safran Helicopter Engines zullen de prestatiegegevens van motoren en helikopters evalueren om de voordelen van het gebruik van SAF, een belangrijk instrument dat wordt gebruikt om de doelstellingen van de industrie voor koolstofreductie te bereiken, te kunnen beoordelen.

Bruno Bellanger, executive vice president, Programs, Safran Helicopter Engines zei: “We geloven sterk in SAF, omdat het bijdraagt aan een significante vermindering van de CO²-uitstoot. Aangezien de Arrius 2R (zie foto links) helikopterturbines, reeds gecertificeerd zijn om tot 50% SAF te gebruiken, staan we volledig klaar om alle Bell 505-operators wereldwijd te helpen bij hun overgang van conventionele fossiele brandstoffen naar SAF”.

Met al zijn motorengamma's die al zijn gecertificeerd om te werken op 50% SAF, is het doel van Safran om in de komende jaren het gebruik van 100% SAF in zijn helikopterturbines te certificeren. 100% SAF kan resulteren in een vermindering tot 80% van de koolstofemissies gedurende de hele levenscyclus van een turbine. In 2021 voerde Safran al een grondtestcampagne uit voor een Safran Makila 2 die op 100% SAF draait, en vervolgde dit met succesvolle vliegtests.

Als je meer wil weten over SAF kun je onderstaande video even bekijken.

Foto © Tom Buysse

Video:
Video afspelen...

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *