Bezig met laden...

Logboek

ALERT: Laatste status van de covid-19 maatregelen voor de lichte luchtvaart in Belgie

ALERT: Laatste status van de covid-19 maatregelen voor de lichte luchtvaart in Belgie

Op 4 juni heeft in België het Overlegcomité van de verschillende regionale regeringen en federale regering de maatregelen in de strijd tegen het corona-virus aangepast en versoepeld en werd een nieuw MB verspreid. 

Het Directoraat-Generaal van de Luchtvaart heeft op 7 juni 2021 een lichtjes aangepaste nota gepubliceerd over de specifieke toepassing van deze regels voor de luchtvaart van dit Ministerieel Besluit. De nieuwe regelingen gaan in vanaf vandaag 9 juni 2021.  Je kunt de volledige tekst van deze nota hier lezen.

Een paar specifieke maatregelen:

  • De luchtvaartactiviteiten kunnen doorgaan mits toepassen van de 14 algemene minimale regels zoals voorzien in het nieuwe MB.
  • De deelnemers aan georganiseerde activiteiten worden beperkt tot maximum 25 personen; 
  • Vluchten kunnen solo, met gezinsleden of met een duurzaam onderhouden nauw contact (zoals bepaald in het MB) plaatsvinden.
  • vluchten in het kader van opleiding of examinering kunnen uitgevoerd worden met een instructeur of examinator aan boord; 
    • in deze tekst zijn dus geen vliegbeperkingen meer op gebied van opleidingen, prof-checks of examens
  • voor vluchten met derden, (vb initiatievluchten,...) is het dragen van mondmaskers verplicht voor iedereen aan boord en voor en na de activiteit worden de handen ontsmet;
  • mondmaskers en andere persoonlijke beschermingsmiddelen worden steeds sterk aanbevolen en worden verplicht gebruikt indien de regels van de social distancing niet kunnen worden nageleefd omwille van de aard van de uitgeoefende activiteit of indien meerdere personen in aanraking kunnen komen met het materiaal of het toestel;   

Het verbod op verplaatsingen voor recreatief-toeristische doeleinden vanuit en naar België maar binnen de Europese Unie, is vervallen vanaf 19 april 2021. Maar er zijn wel strikte voorwaarden verbonden bij het reizen afhankelijk van het land van bestemming. Ook bij de terugkeer zijn bepaalde voorwaarden van toepassing afhankelijk van het land van herkomst. Lees hier de nota: Vrij en veilig reizen tijdens de zomer waarin deze regelgeving is gespecificeerd.

Volgens de strikte toepassing van de regelgeving is het dus nodig dat u bij een recreatieve vlucht met uw helikopter van EBAW Antwerpen naar EHBD Budel en terug dezelfde namiddag, een PLF (Passenger Location Form) moet invullen. 

Maar op vraag van twee lezers hebben we hierover advies gevraagd bij het DGLV (Belgisch Directoraat Generaal Luchtvaart). Wij kregen hierover zeer snel een stellingname die we graag delen:

De algemene teksten die reizen naar het buitenland regelen, alsook het gebruik van de PLF, kunnen onmogelijk rekening houden met alle specifieke situaties. De tekst kan inderdaad verwarring veroorzaken. Een helikopter is bv inderdaad geen vliegtuig. 
Daarom is het denk ik belangrijk om rekening te houden met de intentie van de regel. Een ééndaagse trip naar NL valt mijn inziens niet onder de verplichting om het PLF in te vullen, het gaat immers ook niet echt om reizen en het risico blijft beperkt. 
Let wel op, de regels van het land waar naartoe gevlogen wordt moeten ook steeds gevolgd worden. Deze verschillen van land tot land.

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *