Bezig met laden...

Logboek

Duits Leger gaat 80 nieuwe zware transporthelikopters aankopen

Duits Leger gaat 80 nieuwe zware transporthelikopters aankopen

Het Duitse leger heeft nu officieel de aanbesteding aangekondigd voor de aankoop van 80 zware transporthelikopters om de Sikorsky CH-53G helikopters te vervangen tegen 2025.

De officiele bekendmaking door de Duitse Federale aankoopdienst van het leger verscheen op 28 Februari 2019, hier kun je een deel bekijken.

De gevraagde helikopter moet manschappen en materieel kunnen transporteren en een MTOW (maximum take-off weight) hebben groter dan 20 ton. Letterlijk staat in de bekendmaking:

  • de helikopter moet minstens:
    • 30 soldaten met uitrusting (elk 115kg) of 10 ton last in de helikopter kunnen transporteren,
    • 10 ton last aan een cargo-haak kunnen tillen,
    • 8 ton in de helikopter over een afstand van 125 NM transporteren
    • een snelheid van 120 kts KTAS bereiken bij maximum MTOW. 

Tot op heden hebben alleen Sikorsky met de CH-53K King Stallion en Boeing met de CH-47F Chinook zich kandidaat gesteld voor de levering van deze zware transporthelikopters. Op de Duitse ILA 2018 in Berlijn waren Sikorsky en Boeing zeer uitdrukkelijk aanwezig om hun kandidatuur kracht bij te zetten.

Het totale order heeft een budget van €5.3 miljard maar kan bij aankoop van de Boeing CH-47F Chinook beduidend goedkoper uitvallen. In het contract zijn ook onderhoud, overhaul en training van de piloten voorzien.

De nieuwe helikopters zullen zoals de Sikorsky CH-53G gestationeerd worden bij de Luftwaffe 64 (HSG 64) Helicopter Squadron op de basis Holzdorf en de basis Laupheim.

Sikorsky, die de bestaande CH-53G helikopters levert en in dienst houdt, claimt de beste kansen voor haar nieuwste transporthelikopter. Maar de problemen die opdoken bij het eerste geleverde toestel aan de US Army zullen ook het Duitse leger wel aan het denken zetten. Deze problemen zullen vermoedelijk de indienststelling van de King Stallion bij de US Marines vertragen. 

Op een persconferentie gedurende de Heli-Expo 2019 in Atlanta, vorige week, stelde Sikorsky CEO, Dan Schultz, dat Sikorsky de problemen onder controle heeft en samenwerkt met de US Marines om het programma tijdig af te werken. Na zijn indienststelling zal de CH-53K King Stallion de zwaarste transporthelikopter zijn van het Amerikaanse leger. 

Boeing daarentegen zal de laatste versie van zijn CH-47F Chinook aanbieden. Boeing heeft het voordeel dat ze een bestaande helikopter kan aanbieden die direct leverbaar is en die beduidend goedkoper is dan de Sikorsky King Stallion.

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *